Digitalk&A1 Awards отличи иновативни ИКТ проекти

Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги” в А1 България и член на журито на DigitalK&A1 Awards (вляво), връчи специалната награда на организаторите на конкурса на Виктор Стоянов, директор „Алтернативни канали”, и Даниел Джолев, заместник-директор „Дигитални и информационни технологии” в УниКредит Булбанк, за разработената от вътрешен екип на банката функционалност „Моят автомобил” в Булбанк Мобайл
(снимка: Илиан Телкеджиев / предоставена от А1 България)

Иновациите са в основата на растежа в ИКТ сектора и двигател за разработване и внедряване на устойчиви практики в различни бизнес сектори. Именно високите технологии и особено внедряването на изкуствен интелект определят прогреса и на бизнеса, и на институциите у нас, заявиха участници в церемонията по награждаване на победителите в конкурса Digitalk&A1 Awards, който се проведе под мотото Ефективност чрез технологии”.

Иновативният сектор бележи увеличение на оперативните си приходи осем пъти за последните 10 години, а по данни на Digitalk 101 за 2022 година общите приходи на компаниите в ИКТ сектора надхвърлят 9 милиарда лева.

Водещата тема за иновациите обедини съорганизаторите и журито на конкурса за успешни технологични проекти Digitalk&A1 Awards. За трети път бяха раздадени награди за иновации в три категории ИТ проекти, реализирани през 2023 г., а изненадата на събитието беше специалната награда за най-иновативен подход, която организаторите – най-голямата телекомуникационна и ICT компания А1 България и платформата за технологии и бизнес Digitalk – решиха да присъдят тази година.

Конкурсът се организира с идеята да бъде платформа за насърчаване на развитието на иновативните решения като от стартиращи, така и при утвърдените компании в България. Общо 44 компании от всички сектори на икономиката се състезаваха за наградите в тазгодишното издание.

В първата категория „Стартъп” за млади компании, сред 15 участници-финалисти наградата бе спечелена от проекта на българската фирма Барин Спортс 360, която е разработила решение за прогнозиране и предотвратяване на спортни травми. С негова помощ се постига повишаване на функционалните показатели на спортистите с над 20%, а освен това решението има потенциал да намали с 30 на сто безконтактните контузии.

В категория „Вътрешни решения” журито определи първо място за дигиталния AI асистент на ОББ „Кейт”, който успешно замества 20 служители като консултант, предоставяйки 24/7 персонализирано обслужване. 84% от потребителите на мобилно банкиране на ОББ вече използват „Кейт”.

В третата категория „ИТ решение, внедрено в организация” с най-висок резултат бе класиран проектът за интелигентна система за управление на паркоместа в реално време, въведена от Община Габрово. Решението е изградено с помощта на „СМАРТАЛОТ”, базиран на AI алгоритми, които обработват видеопоток в реално време. Системата оптимизира работата на служителите и показва свободните места, като така значително се улеснява паркирането в централната част на града.

Победителите и част от членовете на журито на третото издание на DigitalK&A1 Awards
(снимка: Илиан Телкеджиев / предоставена от А1 България)

Със специалната награда на съорганизаторите беше отличена УниКредит Булбанк за разработената от вътрешен екип на банката функционалност „Моят автомобил” в „Булбанк Мобайл”, с чиято помощ клиентите могат да управляват информацията за автомобилите си. Възможностите включват информация за наложени глоби от пътна полиция на МВР, валидност на застраховка „Гражданска отговорност”, валидност на винетка, уведомяване за изтичащ срок на шофьорска книжка и др.

Проектите са оценявани по специално разработена технология от консултантската компания Price Waterhouse Cooper, базирана на четири основни критерия:

  • Стратегия и визия;
  • Имплементация, ефективност и резултати;
  • Иновативност и креативност;
  • Въздействие и перспективи за развитие.

Сред участващите проекти в конкурса 20 от решенията са разработени и внедрени от ИТ компании в организации от различни сектори, сред които публична и общинска администрация, земеделие, производство, търговия, строителство, туристическа дейност и др. Разработените с вътрешен ресурс са 9, а стартъп проектите са 15 на брой.

Журито на конкурса е съставено от 13 авторитетни лидери в сферата на иновациите, представители на бизнеса, академичните среди, организациите с нестопанска цел и стартъп общността. Водещите критерии при оценяването на проектите са постигане на заложените цели, най-обещаващи перспектива за развитие и ефективно използване на планирания бюджет.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар