Вместо обратно в офиса, служители на ИТ гиганти напускат

Опитните служители в ИТ индустрията предпочитат дистанционната работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Ценните служители на най-големите технологични компании, включително Apple, Microsoft и SpaceX, не искат да се върнат в офиса и спокойно отиват в конкурентни фирми, където дистанционната работа не е отменена дори няколко години след края на ковид пандемията. Американски учени смятат, че принудителното връщане на персонала в офисите се отразява негативно на бизнеса.

Apple, Microsoft и SpaceX са изправени пред отлив на персонал, принуден да се върне от дистанционна работа, пише Вашингнон Пост, позовавайки се на резултатите от проучване на Чикагския и Мичиганския университет.

Служителите на големите технологични компании, особено тези на високи позиции, сега са по-склонни да сменят работата си, отколкото да се върнат към работа в офиса. Освен това такива специалисти често се преместват в лагера на конкурент на бившия си работодател. Изводите на експертите се основават на резултатите от анализ на резюмета, подадени в базата данни People Data Labs.

Модели за подражание

Авторите на изследването обръщат специално внимание на данните, засягащи Apple, Microsoft и SpaceX. Учените смятат, че промените в тези компании отразяват процесите в цялата индустрия, провокирани от принудителното връщане на персонала на работа в офисите.

Трите компании формират 30% от общите приходи на технологичния сектор на икономиката на САЩ, както и повече от 2% от работната сила, заета в него. Освен това индустрията гледа на технологичните гиганти като на модели за подражание и прилага инициативи, включително принуждавайки служителите да се връщат в офисите, според неофициалните стандарти, които те определят.

„Взети заедно, нашите открития предполагат, че политиките за принудително връщане в офиса могат да доведат до загуби на човешки капитал от гледна точка на производителността, иновациите и конкурентоспособността на компаниите, които ги прилагат”, се казва в доклада.

Според проучване от юни 2023 г. на консултантската компания Unispace, в което са участвали 9,5 хиляди работодатели и 6,6 хиляди обикновени служители от 17 държави, 42% от компаниите, които са принудили служителите да се откажат от дистанционната работа, в крайна сметка са загубили повече хора от очакваното.

Принудително връщане в офиса

Кампанията, насочена към връщане на служителите от дистанционна работа, стартира през 2022 г., след като беше обявен краят на пандемията от ковид, която стана причина за въвеждане на локдауни и преминаване към работа от вкъщи.

През април 2022 г. Microsoft въведе изискване служителите да прекарват поне половината от работната седмица в офиса. Apple, от своя страна, демонстрира по-голяма гъвкавост и позволи на хората да се появяват физически на работното място само веднъж седмично. SpaceX на ексцентричния предприемач Илон Мъск, напротив, напълно забрани работата от вкъщи.

В същото време, според данните от проучването, в резултат на „кампанията за връщане на персонала”, броят на опитните служители в Microsoft е намалял с 5 процентни пункта. Промени с подобен мащаб настъпиха и в състава на персонала на Apple.

SpaceX, чието ръководство реши да върне служителите в офиса, без дори да обмисля възможността за въвеждане на хибриден формат на работа по примера на Microsoft и Apple, регистрира намаляване на висшите кадри от персонала си с цели 15 процента.

По този начин принудителното връщане на работниците в офисите кара най-опитните служители да напуснат и колкото по-строги са изискванията на работодателя за работния график, толкова по-голям е шансът за загуба на ценен персонал.

Като цяло, в резултат на кампанията, персоналът на Microsoft е загубил значителен опит. Броят на служителите с по-малко от две години опит в технологиите се е увеличил, докато броят на кадрите с повече от две години опит е намалял. Microsoft претърпява най-значителните загуби на опитен персонал в групата служители, които са работи в компанията две до шест години.

Според Кристофър Майерс, асистент по мениджмънт и организационно здраве в университета Джон Хопкинс, изтичането на старши персонал може да се дължи на влошаване на морала на служителите, на свой ред причинено от края на дистанционната работа. „По-лесно е да управляваш екип, чиито членове са щастливи”, казва ученият.

Къде отиват бегълците?

Авторите на изследването обръщат специално внимание на промените след пандемията. Преди опитите да бъдат „вкарани” в офиса служителите, свикнали на дистанционна работа, бивши кадри на Microsoft продължаваха кариерата си в GitHub (хостинг на ИТ проекти), Twitch (услуга за стрийминг) и технологични стартъпи – все компании, които не са конкуренти на ИТ гиганта от Редмънд.

След принудителния преход към хибриден режим на работа, специалистите, напускащи компанията, започнаха да предпочитат Intel, Amazon, Dell и Meta, които се конкурират с Microsoft в определени пазарни сегменти. Например, облачната платформа Amazon Web Service е един от основните конкуренти на Microsoft Azure.

Към момента на изселването на опитни служители от Microsoft, споменатите компании все още не са въвели политика на „принудително връщане”; те са били готови да предложат на „бежанците” подобна позиция, като същевременно запазят същата заплата.

Но тъй като и останалите големи ИТ компании преминават от дистанционен към хибриден или класически режим на работа лице в лице, недоволните служители ще имат все по-малко възможности и мотивация да сменят работодателя, смятат анализаторите.

Оспорване на проучването

Apple и Microsoft не са съгласни с изводите на американските учени. SpaceX не е отговорила на въпросите на журналистите относно повдигнатия в изследването проблем. Представител на Apple казва пред Вашингтон пост, че проблемите, огласени от проучването, „не отговарят на реалностите на нашия бизнес”, отделно подчертавайки, че изтичането на персонал в компанията е на исторически ниско ниво.

Microsoft коментира пред The ​​Register, че резултатите от проучването са в конфликт с вътрешните данни на компанията, особено по отношение на напускането на служители. Според представител на Редмънд, компанията е възприела и работи с хибриден модел, така че е некоректно да се говори, че Microsoft принуждава хората да се върнат в офиса.

Коментари по темата: „Вместо обратно в офиса, служители на ИТ гиганти напускат”

добавете коментар...

  1. :o)

    Няма такова нещо като незаменим служител.
    Хора , които дават зор да си чешат гъза от караваните имитирайки работа,
    много лесно могат да бъдат заменени.

  2. Yes

    Реалната причина да мразят хоум офиса не е по-ниска продуктивност. Реалната причина е, че ръководството разбира колко безполезно е всъщност без хора около себе си.

  3. мхм

    Браво, само така!

Коментар