Флашка 8KB съхранява данните стотици години

Флашката Blaustahl с капацитет 8 KB може да съхранява данни повече от 200 години и издържа трилиони цикли на запис (снимка: Machdyne)

USB флашка памет с капацитет само 8 килобайта (KB) може да съхранява данни в продължение на стотици години, твърди разработчикът. Необикновеното устройство използва иновативна FRAM памет.

Флашката Blaustahl не е някаква шега, даже има и цена – струва по-малко от 30 евро, а производителят е от Германия. Но тя не е предназначена за ежедневните задачи, които изпълняват конвенционалните устройства от този тип. Особеното при нея е, че е способна да съхранява данни повече от 200 години при оптимални условия.

Основната тайна на флашката е използването на фероелектрична памет с произволен достъп (FRAM) от Fujitsu, която се отличава с ултра-ниска консумация на енергия и осигурява работа на устройството в продължение на стотици години. Тази памет има и феноменална издръжливост: тя може да издържи трилиони цикли на запис.

Във вътрешността на флашката има микроконтролер Raspberry Pi RP2040 и 4MB NOR памет за съхранение на фърмуер. Наличен е също вграден текстов редактор за запис и редактиране на информацията, достъпен чрез програмите PuTTY и Tera Term. Флашката използва USB Type-A женски конектор и се нуждае от допълнителен драйвер за повечето операционни системи, за да работи.

Производителят Machdyne твърди, че флашката Blaustahl ще издържи повече от 200 години при температура до 35 градуса. Но ако температурата се покачи до 55 градуса, животът на устройството за съхранение на данни ще падне до 95 години. За сравнение, обикновената NAND памет, използвани масово днес, издържат 16-20 години при същите условия.

Вътре във флашката има Raspberry Pi RP2040 контролер и 4MB NOR памет
(снимка: Machdyne)

С подобни характеристики, Blaustahl е идеално решение за приложения, свързани със сигурността, вкл. за съхранение на пароли, ключове за криптовалути, важни бележки и списъци, геокеширане и др. Бъдещите актуализации на фърмуера се очаква да включват функции за криптиране, което допълнително ще повиши сигурността на флашката.

Всички файлове на фърмуера, схемите и дизайна на корпуса са достъпни в GitHub, което позволява на потребителите да модифицират флашката според нуждите си. Blaustahl се продава от германската фирма Machdyne на цена от 29,95 евро.

Коментар