Предстоящо: Microsoft ще разкрие визия за AI компютри на Build

Сатя Надела обяви 2024 за годината, в която изкуственият интелект ще стане „първокласна част от всеки компютър” (снимка: wayne@waynejonesphotography.com / Microsoft News Centre UK)

Световната конференция за разработчици Build на Microsoft, най-голямото годишно събитие на ИТ гиганта от Редмънд, започва във вторник. Очаква се в Сиатъл компанията да разкрие най-новите си проекти за изкуствен интелект, след като OpenAI и Google вече направиха значими анонси в AI сферата по-рано този месец.

Една област, в която Microsoft има ясно предимство пред останалите в състезанието за изкуствен интелект, е собствеността ѝ върху Windows. Това дава на компанията огромна потребителска база от компютри, отбелязва CNBC в репортаж за предстоящото събитие.

Двойно предизвикателство

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви през януари, че 2024 г. е годината, в която изкуственият интелект ще стане „първокласна част от всеки компютър”. Компанията вече предлага своя чатбот-асистент Copilot в търсачката Bing и срещу заплащане в софтуера за продуктивност Office. Сега потребителите на компютри ще могат да чуят повече за това как изкуственият интелект ще бъде вграден в Windows и какво могат да правят с него на новите AI PC.

Build идва дни след конференцията Google I/O, на която гигантът в интернет търсенето представи най-мощния си AI модел досега и показа как неговият Gemini ще работи на компютри и телефони. Преди събитието на Google, компанията OpenAI обяви своя нов модел GPT-4o. Microsoft е водещият инвеститор в OpenAI и нейната технология Copilot е базирана именно на моделите на OpenAI.

За Microsoft предизвикателството е двойно: запазване на видна позиция в изкуствения интелект и засилване на продажбите на персонални компютри, които бяха в застой през последните две години след цикъл на надграждане по време на пандемията.

В скорошна бележка на Dell към инвеститорите, анализаторът Ерик Уудринг от Morgan Stanley написа, че остава „настроен оптимистично за възстановяване на пазара на персонални компютри”. Gartner изчисли, че доставките на компютри са се увеличили с 0,9% през тримесечието след многогодишния спад. Търсенето на персонални компютри беше „малко по-добро от очакваното”, каза и финансовият директор на Microsoft Ейми Худ в коментар на тримесечните резултати на компанията.

Новите инструменти за изкуствен интелект от Microsoft могат да предложат още една причина на корпоративните и крайните клиенти да обновят остарелите си компютри, независимо дали са произведени от HP, Dell или Lenovo.

Въпреки че Copilot за Windows не стимулира директно монетизацията, анализаторите от Bernstein вярват, че използването му ще стимулира клиентите да купуват по-мощни компютри с по-високи цени, което означава повече приходи от едно Microsoft устройство, включително и от търсене.

Microsoft ще предложи софтуер за справяне с някои от AI заявките, изпращани към интернет, но нейните компютри ще се захранват от чипове от AMD, Intel и Qualcomm, способни да изпълняват AI задачи офлайн. Това може да включва, например, използване на гласа ви, за да поискате от Copilot да обобщи транскрипция без интернет връзка.

Какво е компютър с изкуствен интелект?

Ключовото хардуерно допълнение към компютъра с изкуствен интелект е това, което индустрията нарича “модул за невронна обработка” – NPU. Този хардуерен блок надхвърля възможностите на традиционните централни процесори (CPU) и е проектиран да се справя специално с AI задачи. Традиционно NPU се използва от компании като Apple за подобряване на снимки и видеоклипове или за разпознаване на реч.

Microsoft все още не е казала какво ще могат компютрите с изкуствен интелект без интернет връзка. Но телефонът Google PIxel 8 Pro, който няма пълноценен компютърен процесор, може да обобщава и транскрибира записи, да препоръчва отговори на текстови съобщения и много повече, използвайки своя Gemini Nano AI.

Компютри с новите чипове Lunar Lake на Intel със специален NPU се очаква да пристигнат в края на 2024 г. Чипът Snapdragon X Elite на Qualcomm с NPU ще бъде наличен в средата на тази година, докато новият Ryzen Pro на AMD се очаква на пазара през текущото второ тримесечието.

Intel твърди, че новите чиповете позволяват неща като „езиков превод в реално време, автоматизирани изводи и подобрени среди за игри”. Apple използва NPU от години и наскоро подчерта тяхното значение в новия си чип M4 за таблета iPad Pro. Чипът M4 се очаква да се появи в нови Mac компютри по-късно тази година.

Нишата “Windows on Arm”

Qualcomm, за разлика от Intel и AMD, предлага чипове, захранвани от Arm-базирана архитектура. Една от сесиите на Microsoft по време на Build е озаглавена „Следващото поколение Windows on Arm” и вероятно ще разкрие как Windows работи на чипове Qualcomm и как това е различно от версиите на Windows за Intel и AMD. Intel все още контролира 78% от пазара на компютърни чипове, следван от AMD с 13%, според последните данни на Canalys.

В миналото Qualcomm популяризира компютри, базирани на Snapdragon Arm процесори, рекламирайки техния по-дълъг живот на батерията, по-тънък дизайн и други предимства като клетъчни връзки. Но по-ранните версии на чиповете на Qualcomm бяха ограничени в това, което предлагаха на потребителите. През 2018 г., например, чипът Snapdragon 835 не можеше да стартира повечето Windows приложения.

Оттогава Microsoft подобри Windows, за да се справя с традиционните приложения при работа на Arm процесори, но остават въпросителни. Компанията дори има страница с често задавани въпроси, посветена на компютри, работещи на Arm хардуер.

AI навсякъде другаде

Microsoft също така предвижда сесии на Build като „AI Everywhere” (AI навсякъде), които ще се фокусират върху това как да „ускорите генеративни AI модели” на устройства, работещи в облака.

Сесията „Azure AI Studio” пък ще разгледа как разработчиците могат да създадат свои собствени чатботове Copilot, подобно на това, което Google и OpenAI правят с Gemini и ChatGPT. Представете си, например, компания, която създава чатбот, способен да помогне на служителите да изберат ползи за здравето.

Коментар