AI ще определи печелившите и губещите в тех-сектора

Изкуственият интелект ще бъде като интернет, само че три до пет пъти по-мощен, заяви Джон Чембърс, бивш изпълнителен директор на Cisco (снимка: John Chambers / X)

Изкуственият интелект ще захранва фондовия пазар през следващото десетилетие, каза бившият изпълнителен директор на Cisco Джон Чембърс  пред CNBC, в кулоарите на конференцията VivaTech в Париж. Същевременно производителят на AI чипове Nvidia отбеляза петкратен скок на акциите си от края на 2022 г., а Nasdaq Composite се повиши до нови рекордни върхове.

Чембърс, който също е основател и главен изпълнителен директор на JC2 Ventures, заяви, че AI не само ще определи печелившите и губещите в технологичния сектор, но че акциите, свързани с изкуствения интелект, вероятно ще надминат с три към едно по възвръщаемост останалите технологични акции.

„Общият въпрос е, че ако сте инвеститор и инвестирате в портфолио от акции на AI и [ако] го правите последователно през следващите пет до 10 години, ще се справите много добре”, коментира Чембърс пред CNBC.

По неговите думи, 38% от рисковия капитал в САЩ през първото тримесечие е влязъл в акции на AI. Той очаква този дял да се увеличи до „много над” 50%, като оценява, че 12% от рисковия капитал е влязъл в акции на AI в Европа през периода на първото тримесечие.

Същевременно производителят на AI чипове Nvidia отбеляза петкратен ръст на акциите си от края на 2022 г. след повече от удвояване на стойността им през 2023 г. Скокът в търсенето на продукти, свързани с AI, е водещ фактор за поскъпването на фирмата.

Чембърс сравни мястото на Nvidia на пазара на AI с позицията на Cisco на интернет пазара. „Ако наблюдавате продажбите на Nvidia, [нейните резултати] ще бъдат много показателни за това, което се случва като цяло”, каза той.

Морис Леви, председател на Publicis, очаква да се случи AI трансформация, тъй като технологията несъмнено елиминира някои работни места, като в същото време създава повече роли с добавена стойност.

„Не очакваме да видим отрицателен нетен [резултат], очакваме да видим нетен положителен”, каза Леви. „И компаниите, които ще приемат AI, колкото по-рано го направят, толкова повече ще растат и толкова повече ще създават работни места с наистина голяма добавена стойност”.

Индексите S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха до нови рекордни върхове във вторник, докато инвеститорите очакват печалба от Nvidia. Тази година Nasdaq Composite се покачи с около 12%.

„AI e причината фондовият пазар да се раздвижи толкова драматично през последните 12 месеца”, каза Чембърс. „Европейските акции и FTSE се движеха по-бавно, но бяха положителни през последните шест месеца”.

„Мисля, че изкуственият интелект ще бъде като интернет, само че три до пет пъти по-мощен. Това ще промени живота ви по всякакъв начин”, категоричен е бившият изпълнителен директор на Cisco.

Коментари по темата: „AI ще определи печелившите и губещите в тех-сектора”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тоя се е набалбукал с много акции на A.I. компании и гледа да ги продаде преди да е преминал хайпа …

Коментар