Спорове кога AI ще стане по-умен от хората

„Моите опасения са, че AI технологията не се подобрява достатъчно бързо”, заяви Робин Ли
(снимка: Baidu Inc. / X)

Илон Мъск прогнозира появата на изкуствен интелект, който е по-умен от хората, само след 2 години. Но изпълнителният директор на китайската интернет компания Baidu казва, че това ще се случи едва след 10 години.

Робин Ли, главен изпълнителен директор на една от най-големите китайски технологични фирми Baidu, заяви в Париж, че изкуственият интелект, който е по-умен от хората, е на повече от 10 години напред във времето, въпреки че Илон Мъск – основателят на Tesla, Space X и Neuralink – прогнозира появата на такъв AI много скоро.

Изкуственият общ интелект, или AGI (Artificial general intelligence), се отнася до AI, който е умен колкото хората или по-умен от тях, отбелязва CNBC. По-рано тази година шефът на Tesla заяви, че AGI вероятно ще бъде наличен до 2026 г. Сам Алтман, изпълнителният директор на OpenAI, създателя на ChatGPT, каза през януари, че AGI може да бъде разработен в „сравнително близко бъдеще”.

Ли, чиято компания Baidu е един от водещите играчи на AI индустрията в Китай, предупреди, че подобни прогнози са нереалистични. „До AGI остават още доста години. Днес много хора говорят за AGI [и] казват… вероятно след две години, вероятно след пет години. Мисля, че [това ще се случи] след повече от 10 години”, каза Ли по време на конференцията VivaTech 2024 в Париж.

„По дефиниция AGI означава, че компютърът или AI могат да бъдат толкова интелигентни, колкото и човека? Или понякога… по-умни. А днешните най-мощни модели са далеч от това. И как се постига това ниво на интелигентност? Не знаем”, коментира шефът на Baidu.

Същевременно Ли призова за по-бързо темпо на развитие на изкуствения интелект. „Моите опасения са, че AI технологията не се подобрява достатъчно бързо. Всички са шокирани колко бързо се е развила технологията през последните няколко години. Но за мен все още не е достатъчно бързо. Твърде бавно е”, каза той.

Китайски фирми, включително Baidu, Alibaba и Tencent, инвестират сериозно в собствените си AI модели, подобно на колегите си в САЩ. Миналата година Baidu пусна своя чатбот в стил ChatGPT, наречен Ernie и базиран на едноименния голям езиков модел на компанията.

Ли казва, че има голяма разлика между разработването на AI технологията в САЩ и в Китай. Докато в САЩ и Европа компаниите се фокусират върху „представянето на най-мощния, най-модерния модел”, в Китай фокусът е върху приложенията на технологията. Въпреки това главният изпълнителен директор на Baidu призна, че в момента няма „убийствено приложение” за AI.

„Днес, в мобилната ера, имате приложения като Instagram, YouTube, TikTok. Дневните активни потребители са от порядъка на няколко 100 милиона до милиард, нали? А за нейтив (естествените) приложенията на AI все още не виждаме това. Не виждаме това в САЩ, не виждаме това в Китай. Не виждаме това в Европа”, каза Ли.

„Каква е правилната форма за естествени приложения с изкуствен интелект? Какъв вид… нейтив приложения с изкуствен интелект ще могат да достигнат границата от 100 милиона потребители?”, попита в заключение мениджърът на Baidu.

Коментар