CEO-тата на AI стартъпи: новите “рокзвезди”

Изкуственият интелект създаде за кратко време нови герои в ИТ индустрията 
(снимка: CC0 Public Domain)

Главните изпълнителни директори на стартиращи компании за изкуствен интелект, подкрепяни от ИТ гиганти като Microsoft и Amazon, са новите технологични “рокзвезди”, според анализаторите на индустрията.

Артър Менш, CEO на стартъпа Mistral AI, и Дарио Амодей, който оглавява Anthropic, бяха в светлината на прожекторите на технологичното събитие VivaTech 2024 в Париж. И двете водещи компании са подкрепени от американски ИТ гиганти.

Подпомогнат от сътрудниците си, Менш беше забелязан да напуска събитието, което изглеждаше като опит да избегне контакти с медии или присъстващи хора, отбелязва CNBC в репортаж от Париж. Неговият “колега” в AI индустрията Амодей беше заобиколен от хора с камери и други присъстващи веднага, щом излезе от ВИП залата, досущ като рокзвезда.

Не е необичайно добре известни шефове на технологични компании да бъдат нападнати от фенове или основатели на стартиращи компании, които искат да създадат връзки на индустриални конференции по целия свят. Но в Париж в тази роля не бяха отдавна известните имена.

Вместо това, основателите на някои от най-”горещите” стартиращи фирми за изкуствен интелект в света привличат цялото внимание – и се опитват да го отблъснат.

VivaTech, едно от водещите технологични изложения в Европа, се радваше на присъствието на Артър Менш, съосновател и главен изпълнителен директор на Mistral AI, както и на Дарио Амодай – главен изпълнителен директор на Anthropic.

На малко повече от година, Mistral AI е френска стартираща компания, привлякла стотици милиони долари и подкрепа от Microsoft. Компанията се оценява на 2 милиарда долара, но според скорошни публикации, стартъпът търси повече финансиране при оценка от 6 милиарда долара.

Астрономическият възход на Mistral AI, който разработва модели на изкуствен интелект, много подобни на тези на OpenAI, постави в центъра на вниманието нейния изпълнителен директор Менш.

След като завърши своя панел пред публика на официалната сцена на VivaTech в сряда, Менш бързо беше изведен от чакалнята за лектори, която представлява ексклузивна част с ограничен достъп, наречена Viva Lounge, в съседната заседателна зала.

Когато срещата в тази зала приключи, Менш беше много бързо изведен и от нея, от двамата си сътрудници, които изтичаха през задния изход. Изглежда, че колегите на Менш не искат той да бъде обект на пресата или други представители на стартиращи компании. Един човек за кратко успя да ангажира Менш с ръкостискане.

Амодей на Anthropic също привлече много внимание. Веднага след като сесията му на сцената във VivaTech приключи, той излезе от салона на Viva Lounge и беше посрещнат от маса хора, както и множество камери – най-вероятно принадлежащи на медии.

Гигантът в електронната търговия Amazon е инвестирал около 4 милиарда долара в стартъпа Anthropic, основан едва през 2021 г.

Както Mistral AI, така и Anthropic са емблематични за начина, по който фирмите за изкуствен интелект се насочват към светлината на прожекторите за една нощ, благодарение на огромните инвестиции от видни индустриални гиганти и шума около технологията.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, който не е вчерашен в индустрията, също стана много по-известна фигура, когато неговата фирма започна да се разраства с удивителни темпове, а цената на акциите ѝ продължава да расте необуздано. И това отново се дължи на изкуствения интелект – Nvidia е най-големият доставчик на AI ускорители.

Коментар