Предизвестен край: VBScript отпада поетапно от Windows

Скриптовият език на Microsoft загуби популярност, заради появата на по-модерни и ефективни инструменти за разработчиците (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft изглежда призна поражението на своя скриптов език VBScript от JavaScript. Поддръжката на VBS постепенно ще отпадне от Windows, тъй като този език не е конкурентен на невероятно популярния JavaScript, макар че все още се използва от хакерите за кибератаки.

Технологията на VBScript ще бъде премахната поетапно от Windows, за да имат потребителите на съществуващи скриптове, написани на този език, достатъчно време да преминат към по-модерни инструменти, призна самата Microsoft.

Три етапа за прекратяване на поддръжката

С пускането на голямата функционална актуализация Windows 11 24H2 по-късно тази година (през третото и четвъртото тримесечие), компонентите, които осигуряват поддръжка за VBScript, ще бъдат прехвърлени в категорията „функции при поискване” (FOD), според официално съобщение, публикувано на сайта на Microsoft.

FOD включва допълнителни незадължителни Windows компоненти, като .NET Framework (.NetFx3), Hyper-V и WSL, които могат да бъдат инсталирани, ако е необходимо. Въпреки прехода към статус FOD, VBScript ще остане компонент, инсталиран по подразбиране.

След това, като част от втората фаза, VBScript вече няма да се инсталира автоматично с Windows, но може да се добави ръчно като FOD компонент. Това ще се случи приблизително през 2027 г. – Microsoft не назовава конкретна дата или месец.

И накрая, по време на последната, трета фаза на оттегляне на технологията, всички VBScript библиотеки и свързани компоненти ще бъдат премахнати за постоянно от Windows, в резултат на което проектите, написани на този език, вече няма да работят.

Microsoft обяви намерението си да се откаже от поддръжката на VBScript за първи път през есента на 2023 г. Компанията все още не е изяснила кога ще започне и завърши последният етап, след който светът ще се сбогува с VBScript.

Какво е VBScript и защо е необходим?

Visual Basic Scripting Edition, по-известен като VBScript или VBS, е лек език за програмиране, предназначен за писане на скриптове. VBS е разработен от Microsoft през 1996 г. на базата на езика с общо предназначение Visual Basic.

VBScript беше включен в основния пакет на всички операционни системи от семейството Windows, като се започне с Windows 98 (за настолни компютри) и Windows NT 4.0 Option Pack (за сървъри). Също така неговият интерпретатор, ако е необходимо, може да бъде включен в Windows CE – версия за вградени системи.

VBScript се използва за решаване на проблеми с автоматизацията и управлението на приложения, базирани на Windows системи. В допълнение, фрагменти от програми на този език бяха вградени в HTML за създаване на интерактивни уеб страници, внедрени от страната на клиента в браузъра.

Днес за тези цели обикновено се използва JavaScript, който не е загубил своята релевантност, макар че е на почти същата възраст като VBScript. Според класацията на Tiobe, през януари 2024 г. JavaScript влезе в топ шест на най-популярните езици за програмиране, изкачвайки се с една позиция за година.

VBScript често се използва във връзка с технологията Microsoft Active Server Pages (ASP), която е предназначена за динамично създаване на уеб страници от страната на сървъра.

Защо Microsoft се отказва от скриптовия език

Популярността на VBScript спадна, поради появата на по-модерни и ефективни инструменти – те заменят скриптовия език на Microsoft, който не се е развивал дълго време. Според експертите, JavaScript и PowerShell са много по-подходящи за решаване на проблеми при разработката на софтуер и автоматизация на процеси.

Публикация на Bleeping Computer отбелязва, че VBScript, подобно на своя „по-голям брат” VBA (Visual Basic for Applications), е широко използван от киберпрестъпниците, поне от края на 90-те години на 20 век.

Сериозен обществен отзвук предизвика „дигиталната пандемия” от компютърния вирус ILOVEYOU, който произхожда от Филипините. Този прост червей e написан на езика за програмиране VBS и беше разпространен заедно с имейл със заглавие „I LOVE YOU” (Обичам те) и прикачен файл „A Love Letter For You” („Любовно писмо за теб”) с разширение vbs.

Тъй като разширенията на известни типове файлове, които включват VBS скриптове, не се показват от Windows в конфигурацията по подразбиране, потребителите погрешно приемат злонамерения скрипт за обикновен текстов файл, който по дефиниция не може да представлява опасност.

Всъщност, след като потребителят отвори файла, вирусът се активира и започва да изпраща копия на себе си в цялата адресна книга на потребителя, както и да поврежда документи и системни файлове Windows.

И днес нападателите продължават да използват VBScript като инструмент за кибератаки. През март 2023 г. фишинг кампания от ботнет оператори на Emotet атакува американски данъкоплатци. Зловредният софтуер, написан на VBScript, беше изпратен по имейл под прикритието на формуляри за докладване W-9, за които се твърди, че идват от Службата за вътрешни приходи на САЩ, като част от файлове на Microsoft OneNote.

Коментар