Умните домашни уреди: какво да очакваме?

Умни карти, умни електроцентрали, умни мрежи – като че ли ни е писнало от „умни“ джаджи. Все пак от „умните“ им функции и възможности ще има немалко ползи, заради които си струва да изтърпим досадното повторение, пише GreenTech.bg.

Производителите на битова техника отдавна са насочили вниманието си към намаляването на потреблението на енергия за своите продукти. Все пак в тази област няма единни стандарти и мерки и компаниите правят каквото намерят за добре.

Като че ли малко от фирмите са обърнали достатъчно внимание на въпроса кога дадени електроуреди се използват най-много. С развитието на технологията на „интелигентните електрически мрежи“ това ще се промени значително.

Уоруик Стърлинг, мениджър в популярната компания Whirlpool, отговорен за енергийната ефективност и устойчивото развитие, смята, че голямата част от промените в електроуредите ще са насочени именно в тази посока.

Хладилниците: Съвременните хладилници са доста икономични уреди, като харчат около 70 вата. Изключение е пиковото натоварване при стартиране на компресора, когато консумацията за кратък момент скача над 200 вата. Проблемът обаче е в размразяването. Онези 10-15 минути, когато машината изпълнява програма за размразяване, консумацията скача до 500-700 вата. И на всичкото отгоре цикълът на размразяване се случва в произволно време – „всякога, когато хладилникът има нужда от това“, казва Стърлинг.

С въвеждането на интелигентните електро-мрежи производителите на битова техника се надяват да могат да изместят периода на размразяване във време, когато цялостната консумация на електроенергия е най-слаба – и за домакинството, и за цялата ел. мрежа, например късно през нощта. Друг вариант е цикълът на размразяване да се стартира в синхрон с периодите на интензивно генериране на електричество от вятърните турбини.

Съдомиялните: 60 от времето, в което тези машини работят, е нощно време – обичайно след вечеря, което е далеч от периодите на пиково натоварване. Все пак функциите за отложен старт могат да изтикат работния цикъл на миялната към по-късните часове на нощта, или пък да се синхронизират с периодите на интензивно генериране на електричество от вятърните турбини. Повечето съвременни съдомиялни са достатъчно тихи, така че да не безпокоят съня на семейството, ако машината работи в 3 ч. среднощ.

Сушилните за дрехи и бойлерите: сушилните са истинският змей. Максималната им енергийна консумация може да надскочи хиляда вата. Отложеният старт при такива машини може да спести значителни суми. Отделно от това производителите се стараят да боравят по-ловко с топлината, използвайки я повече от веднъж след загряването. По подобен начин при бойлерите предварителното затопляне на водата във време, когато няма активна консумация на електричество, е на път да се превърне в масова тенденция. В момента водата се грее по цял ден с цел поддържането на стабилна температура, но всъщност през по-голямата част от времето никой не ползва топлата вода.

Печки и фурни: ето това е „твърде предизвикателна категория“, казва шефът от Whirlpool. Компанията се готви да проведе някои изпитания на „умни“ микровълнови печки по-късно тази година, но остава в тайна какво са подготвили.

Време и стандарти: повечето производители на битова техника вече разработват своите „интелигентни“ модели устройства. Някои от тях ще започнат да ги пускат на пазара през 2011 г. Потребителите обаче ще станат свидетели на масовата поява на „умни електроуреди“ не по-рано от 2012 година.

Стандартите могат да се окажат голямата абра-кадабра в целия процес на налагане на умните машини, защото разнообразието е голямо, а и мнозина производители и ютилити доставчици са склонни да използват свои собствени стандарти. Това може да доведе до голямо объркване. Стандартите за физическите мрежи като ZigBee и WiFi например могат да се наложат като масови. Самите производители могат да наложат няколко собствени мерки. При стандартите за умните електрически мрежи обаче засега цари пълна неяснота.

Коментар