Intel ще си връща пазарен дял от Nvidia и AMD с нови AI чипове 

Пат Гелсингър обяви на Computex новия процесор Xeon 6, с който Intel ще даде отпор на конкурентите Nvidia и AMD (снимка: Intel)

Американският технологичен гигант Intel обяви нови чипове с изкуствен интелект за центрове за данни в опит да се изправи срещу конкурентите Nvidia и AMD, които направиха подобни анонси през последните два дни.

Процесорът Xeon 6 на Intel ще осигури по-добра производителност и енергийна ефективност за натоварванията в центъра за данни с висок интензитет, в сравнение със своя предшественик, каза изпълнителният директор Пат Гелсингър по време на технологичния форум Computex в Тайпе, Тайван.

Съобщението от Intel идва след като конкурентите Nvidia и AMD обявиха нови AI чипове в неделя и понеделник, борейки си за лидерство в процъфтяващата индустрия на изкуствения интелект, отбелязва CNBC.

Преди шест месеца Intel пусна своите процесори Xeon от 5-то поколение за центрове за данни. Сегашният анонс идва два месеца след обявяване на процесора Gaudi 3 за обучение и внедряване на AI модели. Intel разкри, че цените на AI ускорителите Gaudi 2 и Gaudi 3 са по-ниски от тези на конкурентните чипове.

„Клиентите търсят високопроизводителни, рентабилни Gen AI обучения и решения за [генериране на] изводи. И започнаха да се обръщат към алтернативи като Gaudi. Те искат избор. Те искат отворени софтуерни и хардуерни решения и [по-кратко] време за пускане на пазара на решения при драматично по-ниски общи разходи за притежание”, каза Гелсингър.

Intel също така разкри подробности за архитектурата на своите предстоящи процесори Lunar Lake, „за да продължи да развива категорията на AI PC”. Чиповете Lunar Lake, които се очакват на пазара през третото тримесечие, ще се конкурират с решенията на Nvidia и AMD, проектирани специално за компютри с изкуствен интелект.

Intel се опитва да настигне Nvidia и AMD, след като до голяма степен беше встрани от лудостта на AI, но видя как технологични гиганти като Meta, Microsoft и Google започнаха да изкупуват възможно най-много чипове на Nvidia.

И Nvidia, и AMD очертаха пътни карти за нови чипове за центрове за данни на годишна база. Nvidia в неделя разкри чиповете “Rubin” – те ще наследят предишния модел “Blackwell”, който току-що беше обявен през март. AMD има подробен график за нови ускорители Instinct всяка година до 2026 г.

За разлика от дизайнерите на чипове Nvidia и AMD, Intel не само проектира своите чипове, но и ги произвежда. Неговият бизнес с производство на чипове по договор обаче регистрира оперативна загуба от $7 милиарда през 2023 г., която е по-голяма спрямо предходната година.

Освен това Intel загуби предимството си в производството на чипове от задгранични съперници като TSMC. Но почти 20 милиарда долара финансиране от закона за чиповете на Байдън може да помогне на Intel да напредне в производството на полупроводници и R&D дейностите.

Коментар