Дигитална “необанка” планира глобална експанзия

“Необанките” са чисто дигитални банки, които обикновено нямат клонове
(снимка: Starling)

Дигиталната банка Starling няма да кандидатства повторно за банков лиценз в Европейския съюз, а вместо това ще продължи международната си експанзия чрез софтуерен бизнес, заяви новият главен изпълнителен директор на компанията Раман Бхатия, наблягайки на различен подход към задграничния растеж от някои от своите конкуренти.

Starling е сред така наречените “необанки” в Обединеното кралство – само дигитални банки, които обикновено нямат клонове. Тя стартира дейност през 2014 г., събра 4 милиона клиенти и последно беше официално оценена на £2,5 милиарда ($3,2 милиарда).

Дигиталната банка, подкрепена от Goldman Sachs, предлага традиционни банкови услуги, като разплащателни сметки и отскоро кредитиране. Клиентите на Starling са главно в Обединеното кралство. Компанията се стреми да разшири дейността си в чужбина, като кандидатства за ирландски банков лиценз, който би дал на банката достъп до пазара на Европейския съюз. Starling оттегли това заявление през 2022 г.

Раман Бхатия очерта плановете за международно разширяване на компанията в първото си публично изявление от назначаването му за главен изпълнителен директор през март, поемайки поста от основателя Ан Боден.

Бхатия заяви, че компанията няма планове да кандидатства отново за банков лиценз в ЕС, за да навлезе в нови страни. Вместо това международната експанзия ще бъде движена от Engine – софтуерна платформа, която Starling продава на други компании, така че те да могат да създадат свои собствени цифрови банки.

„Оптимист съм относно подхода за интернационализация около това, което е най-доброто от Starling – патентованата технология”, каза Бхатия на конференцията Money 2020. Той описа възможностите на пазари като Тайланд и Близкия изток като „огромни”.

Engine е уникален модел сред необанките, които се занимават с приложения и услуги, фокусирани върху потребителите. Starling се надява, че може да продаде технологията на други банки. Salt Bank в Румъния и AMP в Австралия са първите клиенти на Starling Engine.

Бхатия заяви, че би искал „удвояване” на стратегията на Engine и завладяване на пазарен дял в корпоративното софтуерно пространство.

Коментар