ADSYS: нуждата от системи за съхранение нараства експоненциално

„Вълната” на AI системите се изразява в нуждата от повече сървъри, подчерта Николай Вачев, управител на ADSYS (снимка: Слави Славчев / Well Done)

Нуждата от системи за съхранение на данни нараства експоненциално и тенденцията ще продължи да се ускорява. Основна причина е главоломното увеличаване на обема на данни, които се генерират и пазят, успоредно с нарастващия интерес към системи за частни генеративни AI системи. До края на годината ще станем свидетели и на драстични мерки за подобряване на енергийната ефективност на сървърните системи и хранилищата за данни, стана ясно по време на партньорски семинар на ADSYS, проведен на 4 юни в София.

70% ръст на бизнеса за последните три години отчете ADSYS на форума, събрал партньори на компанията за първи път след края на пандемията. С това събитие системният интегратор отбеляза и 25-тата си годишнина на българския пазар. Най-осезаем ръст се наблюдава при технологиите, свързани с изграждане на системи за съхранение на данни, сподели управителят на компанията Николай Вачев.

„Липсата на дисково пространство измъчва всички. Нееднократно сме виждали графики колко бързо се „изяжда” дисковото пространство в днешно време. Това е една от движещите сили на пазара. Огромно е търсенето на системи за съхранение и на носители, които да се вграждат в тях”, разказа Вачев.

Динамичен растеж се наблюдава и при цялостните сървърни системи. ADSYS отдава това на нарастващия интерес към предоставяне на облачни услуги от страна на организациите от всички сфери. „Принос има и надигането на „вълната” на AI системите. Това се изразява в нуждата от повече сървъри – мощни решения с мощни видеокарти”, посочи Вачев.

В момента, според него, това е въпрос по-скоро на „любопитство” какво може да се постигне с частни генеративни AI алгоритми. „Всяка организация, която разполага с достатъчно ресурси, инвестира в това – екипите искат да изпробват какво биха могли да постигнат чрез частни AI”, коментира мениджърът на ADSYS.

„Липсата на дисково пространство измъчва всички. Това е една от движещите сили на пазара”, казва Николай Вачев (снимка: Слави Славчев / Well Done)

В обозримо бъдеще определящи за пазара на сървъри и сторидж решения ще са новите изисквания и регулации за екология. „До края на годината всеки, който поддържа собствен център за данни, голям или малък, ще трябва да покаже колко много енергия спестява. Всички трябва да станем по-зелени”, обясни Вачев.

Икономията на енергия е едно от изискванията към големите компании и по тази причина ще нараства търсенето на сървърни системи, които пестят електроенергия. Високоефективните захранвания ще са възлови в този преход, а производителите отговарят на новите изисквания с по-ефективни модели, включително и такива, разработени специално за потребителите на територията на ЕС.

Нови технологии ще дебютират и в сферата на защитата на данните. Дигитализацията на всички бизнеси, съхраняването на все по-големи количества чувствителна информация и нарастващата активност и изобретателност на кибернападателите принуждават производителите да въвеждат нови технологични решения за защита на данните, особено от рансъмуер.

ADSYS, ръководена от Николай Вачев, отбеляза и 25-тата си годишнина на българския пазар
(снимка: Слави Славчев / Well Done)

Механизми за мониторинг на аномалиите, предпазване от злонамерено криптиране и защита от изтриване са част от посоките, в които ще виждаме нови технологични предложения. Поради критичността на проблема, съществуващите решения за предпазване на данните на ниво система за съхранение ще „слизат” от по-високите класове техника към по-ниските, за да направят възможна превенцията дори при най-малките фирми и организации.

Горещ интерес по време на форума на ADSYS предизвикаха инверторите като технология за резервиране на електрозахранването. Инверторите стават все по-интересни за бизнеса днес, защото предлагат ценово ефективно и дълготрайно решение за бекъп на електрозахранването. По същество те работят подобно на добре познатите UPS. Когато електрозахранването от основния източник бъде прекъснато, инверторът автоматично превключва към захранване от батерии. Така осигурява непрекъсваемост на захранването.

За разлика от традиционните UPS системи, инверторът не съдържа в себе си батерия – вместо това той управлява масив от батерии, изграден извън инвертора. Това може да бъде и набор от акумулатори, свързани помежду си.

Инвертор на CyberPower, подходящ за малки домашни приложения
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Голямото предимство на инверторите е във факта, че с тази архитектура може да се осигури резервно електрозахранване за много дълъг период от време, при това за относително голям товар – много часове, дори дни наред. Например, помпена система за напояване на големи земеделски площи може да работи 12 часа без прекъсване с един инвертор и батерии, подбрани в едно ремарке, стана ясно от представянето на новите решения на Cyber Power.

Подобна дълготрайност трудно може да се постигне с класически UPS, а доколкото все пак е възможно, това би струвало десетки хиляди евро. С батерии и инвертор обаче цената би била далеч по-поносима.

За разлика от UPS системите, инверторите са шумни и затова са подходящи за монтаж в сервизни помещения – например в непосредствена близост до масива от материи.

Технологиите за AI видеонаблюдение, предлагани от ADSYS, също предизвикаха огромен интерес, заради усъвършенстваните функционалности, привлекателни за бизнеса. Системата на AICUDA е способна не само да разпознава лица и обекти, но и автомобили, да „разбира” кога дадена фигура се придвижва някъде злонамерено, кога е налице пожар, кога някой носи забранено оръжие, кога някой е паднал и пострадал и има нужда от помощ, кога автомобил се движи в погрешна посока или е паркиран неправилно.

Мощна система за AI разпознаване на AICUDA се използва при видеонаблюдение
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

По-съществена е възможността за персонализирано обучение на AI платформата. Например, ако дадена организация иска да използва изображения, заснети от дронове, за разпознаване на корозия по инфраструктурни съоръжения (напр. мостове и естакади), тя може да обучи алгоритъма. За целта е нужно да го захрани с голям брой собствени изображения (в случая – снимки на признаци на корозия). AICUDA има грижата да тренира своя AI модел с тези изображения и да подаде персонализирана версия, способна да анализира снимките от дрон-огледи на инфраструктурни обекти.

Тъй като AI платформата вече е обучавана и тренирана с големи бази снимков материал от всякакви сфери, заинтересованите организации имат голям шанс да използват софтуера за специализирани задачи и мисии без нужда от обучение.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар