Nvidia изпревари Apple по пазарна капитализация

Дженсън Хуанга изведе Nvidia до пазарна капитализация от 3 трилиона долара 
(снимка: Nvidia)

Лидерът на пазара за AI хардуер Nvidia изпревари Apple по пазарна капитализация. Инвеститорите продължават да залагат на производителя на чипове, който подхранва бума на изкуствения интелект. Сега Nvidia е втората най-скъпо оценена публична компания след Microsoft.

Nvidia достигна крайъгълен камък в пазарната си капитализация от 3 трилиона долара в сряда, след като акциите ѝ поскъпнаха с над 5%. При затваряне на пазара компанията, ръководена от Дженсън Хуанг, имаше пазарна стойност от 3,019 трилиона долара, докато Apple струваше 2,99 трилиона долара.

Microsoft е най-скъпо оценената публично търгувана компания с пазарна капитализация от 3,15 трилиона долара към сряда, 5 юни, отбелязва CNBC в репортаж от Уолстрийт.

Акциите на Nvidia се повишиха с повече от 24%, откакто компанията отчете резултатите си за първото тримесечие през май. Компанията има приблизително 80% пазарен дял в AI чиповете за центрове за данни, които привличат милиарди долари от големите облачни доставчици.

Инвеститорите се чувстват спокойни, че огромният ръст на продажбите на Nvidia към шепа облачни компании може да продължи. За последното тримесечие приходите на Nvidia в бизнеса с центрове за данни, който включва продажбите на GPU ускорители, са нараснали с 427% на годишна база до 22,6 милиарда долара и формират около 86% от общите продажби на компанията.

Междувременно акциите на Apple са поскъпнали само с около 5% тази година, тъй като ръстът в продажбите на iPhone е в застой през последните месеци. В последния си тримесечен отчет Apple съобщи, че общите ѝ продажби са намалели с 4%, а продажбите на iPhone са спаднали с 10% спрямо същия период на миналата година.

Apple е изправена пред стратегически въпроси и проблеми относно търсенето в Китай, производството и смесените реакции към новите ѝ очила за виртуална реалност Vision Pro.

Apple беше първата компания, достигнала пазарна капитализация от 1 трилион и 2 трилиона долара. Дълго време тя държеше титлата на най-скъпо оценената американска компания, но беше изпреварена от Microsoft по-рано тази година. Microsoft също се възползва от търсенето на решения за AI инфраструктура.

Nvidia е по-волатилна като акции от Apple. Основана през 1991 г., компанията е насочена основно към игрите, като продава хардуер за 3D компютърни игри. По-късно започна да продава чипове за копаене на криптовалута и абонаментни услуги в облак.

Акциите на Nvidia се покачиха параболично с развитието на бизнеса с изкуствен интелект, като се повишиха с повече от 3290% през последните пет години, благодарение на доставките на AI ускорители. Компанията обяви разделяне на акциите си 10 за 1 през май.

Коментар