YouTube ограничава съдържанието с оръжия

Потребителите на YouTube под 18 години няма да виждат видеоклипове, посветени на огнестрелните оръжия (снимка: CC0 Public Domain)

Видеопорталът YouTube актуализира своята политика за огнестрелни оръжия. Новите правила въвеждат възрастово ограничение, свързано с оръжия, до зрители на 18 и повече години.

От 18 юни видеоклиповете, включващи домашно изработени или автоматични огнестрелни оръжия, заедно с определени аксесоари за огнестрелни оръжия, ще бъдат възрастово ограничени за зрители на 18 и повече години, съобщи Engadget.

Уроци за премахване на предпазни устройства от огнестрелни оръжия са напълно забранени, независимо от възрастта. Забраните важат само за реални огнестрелни оръжия, а не за игри или филми.

Според YouTube, тези промени имат за цел да адаптират политиките на видеопортала към развиващия се онлайн пейзаж. Улеснената наличност на 3D печат, например, подтикна платформата да разшири ограниченията върху съдържанието на домашно изработени огнестрелни оръжия.

Новите забрани се отнасят само за реални огнестрелни оръжия, а не за видеоигри, филми или друго художествено съдържание. Изключения могат да бъдат направени и за образователно съдържание, за което се счита, че е от обществен интерес, като кадри от военно обучение, новинарски репортажи или видеоклипове от военни зони.

Поредната актуализация в политиките идва, след като миналата година група наблюдатели, Tech Transparency Project (TTP), изрази загриженост относно алгоритъма на YouTube, който препоръчва на непълнолетни потребители съдържание, свързано с насилие, включително уроци за модифициране на оръжия. Разследването включваше създаване на детски акаунти и наблюдение на техните препоръки след гледане на видеоклипове на популярни игри.

TTP приветства актуализацията, но подчерта значението на стабилното прилагане на новите правила. Въпреки че ги разглежда като стъпка в правилната посока, групата поставя под въпрос забавянето и подчертава необходимостта от силно модериране на съдържанието, за да се гарантира, че тези нови политики ефективно защитават по-младите зрители от потенциално вредно съдържание, свързано с оръжия.

Коментар