ЕК гледа под лупа социалните мрежи

Половината от европейските тийнейджъри разкриват лична информация в интернет, която може да остане завинаги там – достъпна за всеки, разкри проучване на ЕС. Вчера, в „Деня за по-безопасен интернет“, Европейската комисия отправи следното послание към тийнейджърите: „Помисли, преди да публикуваш онлайн!“.

Миналата година 20 дружества подписаха "Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти" и предприеха мерки в защита на децата. Улеснявайки промяната на настройките за поверителност, блокирането на потребители или изтриването на нежелани коментари или съдържание, повечето от тези дружества предоставиха възможност на непълнолетните лица да се справят сами с онлайн рисковете.

Комисията обаче е на мнение, че са необходими повече усилия за защита на децата в онлайн среда. По-малко от половината от дружествата в сферата на мрежите за социални контакти (40 %) ограничават по подразбиране достъпа до профилите на лица под 18 години само до техните приятели, а само една трета реагират на потребителски молби за помощ.

„Ако искаме децата да мислят преди да публикуват информация онлайн, дружествата в сферата на мрежите за социални контакти трябва да оповестят съответната информация на подходящия език. Профилите на непълнолетните лица трябва по подразбиране да бъдат конфигурирани като „лични“ и на въпросите или сигналите за злоупотреба трябва да се реагира бързо и целесъобразно", заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите.

Въпреки че 19 от 25-те сайта на дружествата имат линк за постоянно сигнализиране, само 9 са отговорили на оплакванията, подадени по време на проучването. Следователно съществува неотложна необходимост от подобряване на услугите, свързани с реагирането на потребителски молби за помощ, заключава докладът на ЕС.

Коментар