Уникален Arm/Linux лаптоп предизвиква Intel и AMD

Прототипът на Arm-базирания лаптоп на Tuxedo, който ще работи под Linux 
(снимка: Tuxedo)

Лаптоп с Arm процесор и операционна система Linux, който засега няма аналог в света, се насочва към РС пазара. Това е първият мобилен компютър с процесор Qualcomm X Elite ARM и не отстъпва по производителност на съвременните лаптопи на база Intel и AMD. 

Разработчикът Tuxedo все още не е обявил датата за пускане в продажба на лаптопа. Всичко ще зависи от общността на Linux и колко скоро ще се появи пълна поддръжка за новия процесор в ядрото на системата с отворен код.

Единственият

Tuxedo, компания, специализирана в производството на лаптопи, работещи под Linux, е създала модел, в който няма място нито за Intel Core, нито за AMD Ryzen с x86 архитектура. Това е първият в света лаптоп с Linux, задвижван от новия Arm процесор Snapdragon X Elite на Qualcomm, създаден да се противопостави на чиповете от М-серията на Apple и също като тях е базиран на модерната Arm архитектура.

Arm процесорите са по-добри от x86 решенията в много ключови параметри. Те консумират значително по-малко енергия, загряват много по-малко, но в същото време са конкурентни по производителност.

Премиерата на процесора Snapdragon X Elite се състоя по-рано тази година, но наличната в интернет информация за неговата производителност може да е преувеличена. Разработчикът Qualcomm беше хванат в измама, макар че вината му за фалшифициране на резултатите от тестовете на процесора все още не е официално доказана.

С процесора Snapdragon X Elite са свързани надеждите за пробив на Arm архитектурата в света на персоналните компютри (снимка: Qualcomm)

Snapdragon X Elite привлече вниманието на най-големите производители на лаптопи с Windows. Първа беше Microsoft – през май 2024 г. тя пусна нови устройства от серията Surface на база X Elite, като напълно игнорира съществуването на актуални модели от AMD и Intel. Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung и няколко други производители на лаптопи последваха примера на Microsoft.

Според главния изпълнителен директор на Arm (разработчик на едноименната архитектура) Рене Хаас, процесорите Arm имат всички шансове да завладеят половината от РС пазара, където сега доминират Intel и AMD, през следващите пет години. Някои OEM производители на лаптопи вярват, че това ще се случи дори по-рано – в рамките на три години.

Всичко се случва с причина

Неслучайно новият продукт на Tuxedo е единственият лаптоп в света с чип X Elite и предварително инсталирана Linux. Факт е, че Linux все още няма пълна поддръжка за този процесор – разработчиците се опитват да решат проблема, но процесът далеч не е завършен. Няколко актуализации вече са в ход, но те поддържат само най-основните функции на X Elite в ядрото на Linux.

Предварителното име на новия лаптоп е Drako, но вероятно то ще се промени до момента на пускане на компютъра на пазара. Времето за започване на доставките от Tuxedo зависи пряко от разработчиците на Linux, или по-точно от това колко бързо ще научат ядрото да работи напълно и стабилно с новия Arm процесор.

Към момента ядрото на Linux е актуализирано до версия 6.9 от 12 май 2024 г. Според Qualcomm, това ядро ​​вече съдържа част от кода, необходим за стартиране на новия процесор. Липсващите компоненти на ядрото може да се появят във версии 6.10 и 6.11, тоест през следващите шест месеца, съобщи Tuxedo на своя уебсайт.

Готов прототип

Самата Tuxedo има готов прототип на лаптопа, а хардуерните му спецификации вече са известни. Моделът се оказа много компактен, но в същото време производителен лаптоп с 32 GB LPDDR5X RAM и високоскоростен SSD с интерфейс M.2 и поддръжка на PCIE4 NMVe.

TDP на процесора е само 20W, така че охлаждането тук няма да е проблем. Корпусът на лаптопа е изработен от алуминий, а в капака е вграден IPS екран с 14-инчов диагонал и модерно съотношение на страните 16:10. Дисплеят поддържа резолюция 2560×1600 пиксела (2.5K+ или Quad HD+), покрива 100% от sRGB цветовото пространство и има яркост от 400 нита.

С TDP на процесора от само 20W този мобилен компютър няма да прегрее лесно
(снимка: Tuxedo)

Лаптопът на Tuxedo използва модификация на процесора Snapdragon X Elite с 12 ядра. Известно е също, че моделът поддържа ултрамодерния интерфейс USB 4 и има 50 Wh батерия.

В същото време лаптопът, като вземем предвид металния корпус, ще тежи в рамките на 1,36 кг. Към него ще могат да се свързват и външни монитори – за целта на корпуса е предвиден отделен пълноразмерен HDMI интерфейс.

Разработчиците от Tuxedo са избрали модификация на Linux за своя лаптоп. По подразбиране това ще бъде тяхната собствена дистрибуция Tuxedo OS, която е дълбоко персонализиран Linux Ubuntu. Като графична среда се използва популярната KDE Plasma.

Коментари по темата: „Уникален Arm/Linux лаптоп предизвиква Intel и AMD”

добавете коментар...

  1. ;)

    Когато Майкрософт изкарат добър “преводач” в реално време от x86 към ARM, нещата рязко ще се подобрят. При Епъл това съществува вече от няколко години и въобще не им дреме на потребителите им какъв софтуер инсталират.

  2. :o)

    Уникален? Е колко да е уникален. Това е смартфон направен на лаптоп.
    Може и да стане за интернет браузинг и офис работа и дотам.
    Защо не вземат да го пуснат на тестове за игри?
    Може би защото ще покаже колко са смешни?
    Иначе на цена, размер и тегло ще го докарат.

    бай дъ уй уей, какво стана с мурзилската разработка на ушанките БАЙКАЛ
    Кагда рашист компютърнийй свьет завладьееет?
    мухахаххахах

Коментар