KDE 4.4 – еволюция и повече ползваемост

От пускането на първия релийз на KDE 4 през 2008 графичната среда KDE постоянно се развива, като разработващият екип се старае да осигури едно различно усещане за Linux потребителите. С пускането на KDE Software Compilation (SC) 4.4 развитието продължава в същата посока и носи над 1400 нови функционалности и близо 7300 корекции на бъгове.

Налице са множество подобрения, свързани с производителността, казва Аарон Дейго, един от разработчиците на ядрото на KDE. Коригирани са много бъгове, като заедно с това са направени радикални подобрения от типа на мулти-тъч поддръжка, нови приложения за блогове и социални мрежи, над 20 плъгина за Plasma Desktop и Plasma Netbook версиите, нови функции за т. нар. семантичен декстоп.

Версия 4.4 се появява шест месеца след KDE 4.3, която дойде с повече от 10 000 фиксирани бъга. Сейго отбелязва, че KDE следва стриктно времево разписание за пускане на новите версии още от появата на KDE v4.0. Видно е, че цикълът на пускане на новите релийзи между 4.3 и 4.4 са идентични.

Пускаме ъпгрейд с нови функции веднъж на шест месеца, а веднъж месечно пускаме нов релийз с пачове – той идва с корекции на бъгове, подобрения в производителността и нови преводи“, казва Сейго.

Сред множеството подобрения в 4.4 си заслужава да се спомене въвеждането на уеб-ориентирани функции в работната среда Plasma Workspace. Както е модерно напоследък, много от тях са насочени към по-лесна и бърза работа със социалните мрежи. KDE 4.4 включва нов блог-клиент на име Blogilo и подобрения на уиджета за Twitter и identi.ca.

Съществена е и появата на Plasma Netbook – версия на Plasma средата за маломерните екрани на нетбуците. Освен че е проектирана така, че да използва минимално пространство, тази версия има готовност за работа и със сензорни екрани.

Новата функция KWin пък позволява на потребителя да групира и прегрупира прозорците и да ги управлява чрез табове. По този начин е по-лесно да се борави с голям брой приложения. Има и други новости като например възможността за максимизиране на прозорците чрез влачене и др.

Даунлоуд: KDE 4.4

Коментар