Илон Мъск получи „да” за 56 млрд. долара компенсация от Tesla

Илон Мъск определя себе си като “патологичен оптимист”, което се предава и на акционерите в компаниите под негово управление (снимка: стоп кадър / Tesla видео)

Акционерите на Tesla ратифицираха в четвъртък огромния пакет от възнаграждения на главния изпълнителен директор Илон Мъск за 2018 г. в размер на 56 милиарда долара. Това се случи пет месеца след като съдия в Делауеър нареди на компанията да анулира пакета, установявайки, че е бил неправомерно предоставен от борда.

На годишната среща на Tesla в Остин, Тексас, гласуването в подкрепа на плана за обезщетение не отменя решението на съда, но осигурява обществена победа за Мъск и ще подпомогне усилията на милиардера да промени решението на съда в бъдеще. Излизайки на сцената след обявяване на предварителните резултати, Мъск каза: „Обичам ви приятели”.

Компенсационният пакет преди това струваше 56 милиарда долара в акции на Tesla. През януари съдът в Делауеър нарече заплащането „непостижимо”. Съдия Каталийн Маккормик установи, че членовете на борда на Tesla не са били независими от Мъск, не са успели да преговарят правилно с главния изпълнителен директор и не са предоставили на акционерите пълната картина, преди да ги помолят да гласуват за неговия план за заплащане.

Акциите на Tesla се повишиха с 2,9% в редовната търговия в четвъртък, за да затворят на $182,47, след като Мъск публикува в X, че предложението ще бъде одобрено, съобщи CNBC. Акциите все още са надолу с 27% за годината. Tesla смята, че намаляващите продажби са свързани със застаряващата гама електромобили и повишената конкуренция в Китай.

Годишната среща предвиждаше окончателни гласувания по дузина предложения, включително усилията на Мъск да премести мястото на учредяване на Tesla от Делауеър, където са регистрирани повечето големи публично търгувани компании, в Тексас, където се намира най-голямата фабрика на автомобилния производител в САЩ. Акционерите гласуваха в подкрепа на този ход.

На последното събрание на акционерите през май 2023 г. Мъск прогнозира, че икономиката ще се съживи след 12 месеца и каза, че Tesla ще достави Cybertrucks в края на 2023 г., като ще „изпробва малко реклама”, за види как вървят продажбите.

Скорошните данни за инфлацията и работните места сочат известно подобрение. Tesla проведе събитие за доставки на Cybertruck в края на 2023 г. и рекламира през последната година, включително в X – социалната медия, известна преди като Twitter, която Мъск придоби за 44 милиарда долара в края на 2022 г.

По време на миналогодишната среща обаче Мъск обеща на акционерите, че ще отделя по-малко време за приложението X занапред, наричайки този бизнес „краткосрочно разсейване”.

Той все още отделя много време за други неща. Мъск е главен изпълнителен директор на SpaceX и компанията за мозъчни компютърни интерфейси Neuralink. Миналата година той стартира и нова компания, наречена xAI, която събра милиарди долари за разработване на големи езикови модели и AI чатбот Grok, като използва данни и капацитет на центъра за данни на X.

Мъск, наричащ себе си „патологичен оптимист”, каза на акционерите на Tesla, че компанията постига голям напредък в разработването на „автономия на превозното средство” или системи за превръщане на съществуващите автомобили на Tesla в самоуправляващи се. Той вярва, че това може да увеличи „10 пъти стойността на компанията”.

Въпреки че Мъск обещава автономна технология от 2016 г., това все още не е изпълнено. Междувременно конкуренти, включително Pony.ai, Didi и Waymo, разработиха роботакси и вече предлагат търговски услуги.

Мъск описа амбицията на компанията да създаде мрежа за превози, изпълнена с автомобили на Tesla, оборудвани със системи за самостоятелно управление, въпреки че не предостави график за развитие и внедряване.

„Ще има коли, които самата Tesla притежава. Но тогава за парка, който е собственост на нашите клиенти, това ще бъде нещо като Airbnb. Можете да добавяте или изваждате колата си към автопарка, когато пожелаете”, каза Мъск.

По отношение на Cybertruck, който излезе на пазара в края на 2023 г., Мъск заяви, че доставките се увеличават. Според него, компанията е достигнала седмичен рекорд от 1300 доставки.

Мъск обеща Tesla да премине към „ограничено производство” на Optimus през 2025 г. и да тества хуманоидни роботи в собствените си фабрики през следващата година. Ще има „над 1000 или няколко хиляди робота Optimus, работещи в Tesla”, през 2023 година, заяви Мъск. Той прогнозира, че роботите ще повишат пазарната капитализация на Tesla до 25 трлн. долара.

Коментар