Трусове в Xiaomi: двама шефове уволнени за корупция

Xiaomi изобличи двама ключови ръководители в подкупи и корупция
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайският производител на електроника Xiaomi демонстрира твърдата си позиция срещу корупцията, като уволни двама регионални мениджъри на топ позиции от своя международен бизнес отдел.

Чен Биншу, бивш генерален мениджър на латиноамериканския регион, е бил заловен да взима подкупи, да приема скъпи подаръци и да участва в пищни развлечения, финансирани от бизнес партньори, съобщи Gizmochina.

Оуен, бивш генерален мениджър на Западна Европа, е фабрикувал аутсорсинг сделки, включващи значителни финансови инвестиции. И двамата ръководители са ключови фигури в насърчаването на задграничната експанзия на Xiaomi.

Биншу е лишен от опциите си за акции и според съобщенията трябва да компенсира компанията за финансови загуби. В случая с Оуен, той не само беше уволнен, но компанията е завела наказателно производство срещу него.

Според данни на Canalys, Xiaomi е доставила 5,3 милиона смарт устройства през първото тримесечие на 2024 г., завладявайки 15,3% от пазара в Латинска Америка. Компанията регистрира ръст от 45% в региона.

На европейския пазар Xiaomi заема трета позиция с пазарен дял от 16% през първото тримесечие на 2024 г., според данните на анализаторската компания.

Коментар