Първо Apple, после Meta: ЕС подготвя обвинения по DMA закона

Apple е първият Big Tech, който ще попадне под ударите на DMA закона на ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple се очертава като първата голяма технологична компания, която ще бъде обвинена в задушаване на конкуренцията и неспазване на новите правила на ЕС, дефинирани в Закона за цифровите пазари (DMA). Следваща в списъка на регулаторите е Meta.

ИТ гигантът от Купертино ще бъде изправен пред обвинения в неспазване на новите правила на ЕС, твърдят пред Ройтерс трима източници, запознати пряко с въпроса. Европейската комисия, която започна разследване съгласно Закона за цифровите пазари, смята Apple и Meta за приоритетни случаи.

DMA изисква от големите технологични компании да предоставят на по-малките играчи пространство за конкуренция и да улеснят хората да преминават между конкурентни онлайн услуги като платформи за социални медии, интернет браузъри и магазини за приложения.

Регулаторите на ЕС ще публикуват предварителните си констатации преди лятната ваканция през август, като първо Apple ще се изправи пред обвинения, а след това Meta, твърдят източниците.

Мета засега отказва коментар на публикацията. Apple се позова на изявлението си от март, в което декларира увереност, че планът ѝ за поведение на пазара в ЕС отговаря на изискванията на DMA и че компанията продължава да се ангажира конструктивно с Комисията.

Коментар