Японци обявиха голям пробив в батериите

Подобни мини-батерии скоро може да заменят обемистите литиеви батерии
(снимка: TDK)

Японската компания TDK изобрети батерии за мобилна електроника, които са едновременно компактни и с много висок капацитет. Според разработчиците, новите батерии могат да съхраняват 100 пъти повече енергия, в сравнение със сегашните батерии със същия размер. Остава само да започне масовото им производство.

TDK е известна като доставчик на батерии за устройствата на Apple. Сега инженерите на компанията са намерили начин да увеличат капацитета на своите батерии 100 пъти, запазвайки размерите им.

Всъщност новата технология на TDK, според представители на компанията, ще позволи производство на батерии с размер на монета и капацитет 1000 Wh/l. В същото време електролитът в тях e в твърдо състояние, което повишава експлоатационните характеристики на батерията.

Оптимални за интегриране в джаджи

TDK разглежда своята иновация като пълноправен заместител предимно на батериите тип монета, тоест „таблетки”. Но също така е възможно новите батерии да се използват в съвременната портативна електроника, в която – поради ограниченото място – не се побира литиева батерия с пълен размер.

TDK казва, че нейните иновативни батерии са оптимални за интегриране в джаджи, които са в пряк контакт с тялото на човека за дълго време. Като примери компанията посочва безжични слушалки и смарт часовници, както и модерни слухови апарати.

Според репортаж на CNBC за иновацията, плановете на японския разработчик включват производство на такива батерии в корпус, изработен от керамичен материал с електролит на основата на твърд оксид.

Но TDK няма да се отърве напълно от лития, както много други разработчици на батерии искат да направят. Идеята на японската компания е нейните батерии да използват анод на базата на специална литиева сплав.

Какви са предимствата

Разработката на TDK има много предимства пред обикновените монетни батерии. Първото и най-важно е, че новите батерии ще могат да задържат заряд многократно по-дълго, а това от своя страна ще намали честотата на замяна на батериите.

В допълнение, премахването на батериите за еднократна употреба в полза на акумулаторните мини-батерии ще намали разходите. Освен това по-рядко ще се налага  решаване на проблеми, свързани с изхвърляне и рециклиране на използвани батерии.

TDK също отбеляза, че значително по-големият капацитет на новите батерии прави възможно намаляването на техния размер, в сравнение със сегашната батерия тип монета, и в същото време животът на батерията е по-дълъг.

Идея има, но производство…

Всичко това обаче все още са само думи и теория. След като се похвали с новата си технология, TDK премълча най-важното – темповете на нейната комерсиализация. Към момента не се знае абсолютно нищо за плановете на TDK да започне производството на батерии, които да заменят „таблетките”.

„TDK ще се стреми да разработи батерийни клетки и дизайн на корпуса и да премине към масово производство, като се фокусира върху разработването на новия си батериен продукт в твърдо състояние”, казва компанията на уебсайта си.

„В допълнение, TDK се ангажира да увеличи капацитета на батерията чрез технология за многослойно ламиниране и разширяване на работния температурен диапазон с използване на производствените технологии на TDK”, допълват от компанията.

Една от многото разработки

TDK е само една от многото компании и изследователи, които работят за подмяна на съществуващите батерии. И всеки казва, че неговото изобретение е най-”пробивното”. Все още обаче никой не е довел продукта си до етапа на масово производство.

Например, в края на април 2024 г. се появи информация за натриево-йонна батерия с ултрабързо попълване на заряда, разработена в Южна Корея. Основната ѝ разлика от конвенционалните литиеви батерии е, че може да се заредени до 100% само за няколко минути, а често и по-бързо.

Три седмици по-късно шведски учени показаха батерии без литий. Те използват технология, която им позволява да създават пълноценни батерии на базата на цинк. Учените са създали специален полимер, благодарение на който успяват да направят батерия, която не само не избухва и не гори, за разлика от литиевите, но и не се страхува от бързо презареждане.

Междувременно някои се опитват да премахнат лития в батериите, а други да преоткрият литиевите батерии и да ги направят безопасни. През февруари 2024 г. специалисти от Китай и САЩ измислиха как да предпазят литиевите батерии от запалване, ако се повредят или прегреят. Важно предимство на изобретението е, че безопасни батерии могат да бъдат пуснати в производствената линия сега, тъй като се използват изпитани във времето, широко разпространени технологии.

Коментар