Стажантска програма на А1 дава възможност за кариерен старт

Близо 1500 младежи са преминали стаж в А1, откакто компанията стартира своята стажантска програма (снимка: CC0 Public Domain)

Над 1500 млади хора са получили възможност за кариерен старт в технологиите чрез стажантската програма на А1 България, която се провежда целогодишно вече 20 години и е с продължителност 3, 6 или 9 месеца, съобщиха от телекома.

Всяка година в стажантската програма на A1 участват средно 120 младежи. Над една трета (35%) от стажантите остават на постоянен договор в компанията, сочи статистиката.

От началото на 2024 година досега близо 50 стажанти са се присъединили към компанията, като до края на годината се очаква броят им да достигне 120. През 2023 година 35% от участниците в целогодишната стажантска програма са продължили работата си в компанията на постоянен договор.

От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти. Предвид разширяващата се сфера на дейност на А1 в областта на IT и ICT услугите, всяка година младежите получават все повече възможности за развитие в многообразни професионални области.

“Подкрепяме младите хора на старта на професионалния им път, водени от убеждението, че комбинацията между опита и ентусиазма са формулата на успеха. Работим в един от най-динамичните сектори и непрекъснато разширяваме сферата си на дейност в нови области, като IT и ICT услугите, което създава все повече възможности млади хора с различни специалности и интереси да открият своя първи досег с реалния бизнес”, коментира Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси” и член на Лидерския екип на А1 България.

Продължителността на стажа в А1 може да бъде между 3 и 9 месеца, като за разлика от традиционните програми, стажантите могат да кандидатстват и да стартират в компанията по всяко време на годината, според нуждите на бизнеса. По време на стажа си в А1 студентите получават месечно възнаграждение за труда си, могат да се възползват от служебна SIM карта и мобилен телефон, както и от множество други социални придобивки.

Желаещите да се включат в инициативата могат да кандидатстват за обявена стажантска позиция през кариерните страници на А1.bg и в кариерните центрове на водещите университети, с които А1 има изградени партньорски отношения. Сред тях са Техническият университет – София, Факултет по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Висше училище по телекомуникации и пощи, Университета за национално и световно стопанство, Американския университет в България и др.

Мнозинството от кандидатстващите за стаж в А1 (70%) подават документи през сайта на А1, а други 30% се присъединяват след участие в кариерни форуми, хакатони, съвместни инициативи с учебни заведения, включително платформи за привличане на таланти.

Целогодишната стажантска инициатива има и свое специализирано издание – Лятната академия на А1, което предстои да стартира през юли.

Коментар