Huawei създаде собствен език за програмиране

Общността на HarmonyOS получава и език за програмиране от Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

В стремежа си да постигне технологична независимост, Huawei разработи собствен език за програмиране. Cangjie, обявен на конференцията за разработчици HDC 2024, е език от ново поколение за интелигентни приложения във всички сценарии.

Huawei твърди, че Cangjie предлага „вродена интелигентност, естествена поддръжка за „всички сценарии”, висока производителност и силна сигурност”. Езикът се интегрира с екосистемата на фирмената платформа HarmonyOS и осигурява удобно за потребителя изживяване при разработка, допълват от компанията.

Ето някои от основните характеристики на Cangjie:

Естествена интелигентност: Cangjie може да се похвали с вградена AgentDSL рамка, която комбинира естествен език с език за програмиране. Това позволява мултиагентно сътрудничество и опростени символни изрази.

Възможности за пълен сценарий: Езикът е проектиран да бъде лек и мащабируем, с модулен дизайн за различни сценарии. Той също така поддържа разработка, ориентирана към домейн.

Висока производителност: Cangjie разполага с нова система за по-плавни нишки в приложенията и по-бързо време за реакция. Освен това леките нишки подобряват паралелната производителност.

Силна сигурност: Сигурността е вградена в езиковия дизайн, за да помогне на разработчиците да избегнат уязвимости.

Cangjie е многопарадигмен език, поддържащ функционални, императивни и обектно-ориентирани стилове на програмиране. Той също така включва функции като извеждане на тип, генерични продукти и съвпадение на шаблони за рационализиране на разработката.

За програмистите, загрижени за сигурността, Cangjie предлага система от статичен тип и автоматично управление на паметта, за да гарантира стабилност на приложенията. Cangjie поддържа също проверки по време на изпълнение за откриване на грешки и сигурност на оперативната съвместимост на различни езици.

По отношение на паралелността, Cangjie използва леки нишки в потребителски режим и библиотеки с едновременни обекти. Тези функции са предназначени да опростят разработката и да подобрят използването на ресурсите.

Изпълнението е друг фокус на Cangjie. Компилаторът и времето за изпълнение са оптимизирани за ефективност, включително оптимизации на високо ниво и бек-енд компилация, както и оптимизации по време на изпълнение.

Лекият дизайн допълнително допринася за производителността и ефективността на новия език. Освен това Cangjie предлага цялостен набор от инструменти за разработка, включително отстраняване на грешки, статична проверка, анализ на производителността и рамки за тестване.

Предварителната версия на езика, HarmonyOS NEXT Cangjie, вече е достъпна за разработчиците след регистрация.

Коментар