IBM ще прави соларни клетки с перспектива


Изследователи на IBM публикуваха в сряда техническо описание в журнала „Advanced Materials“, което описва соларна клетка, направена от материали, каквито в земята има в изобилие и са с относително висока ефективност. Клетката може да превърне 9,6 процента слънчева енергия в електричество, което е с около 40 процента повече в сравнение досегашните методи, предаде GreenTech.bg.

Подобно ниво на ефективност вече е достигнато или дори надминато от комерсиалните силициеви клетки или TF клетките, които са по-евтини за произвеждане от силициевите, но са по-малко ефективни. Онова, което е интересно в проекта на IBM, е че учените са предвидили клетката да използва материали, които се срещат в природата в изобилие – мед, цинк, калай, сяра, селен. Ограничената наличност на материалите за производство на сегашните соларни клетки ограничава и техния дългосрочен потенциал, обосновават се в IBM.

First Solar, която претендира да предлага най-ниската цена на ват генерирана енергия, произвежда клетките си от кадмий и телур. GE също планира да продава соларни панели, направени с кадмиев телурид, и това най-вероятно ще стане в началото на идната година. Още няколко компании използват за направата на клетките си комбинации от мед, индий, галий, селенид.

Проблемът във всички тези случаи е относителната рядкост на материалите, смятат изследователите на IBM Теодор Тодоров, Катлин Ройтер и Дейвид Миц – автори на техническия доклад. Това ще значи, че са необходими други материали за соларни клетки, които да посрещнат увеличаващото се търсене на източници на възобновяема енергия.

Учените смятат, че ако технологията им може да бъде развита отвъд базовото положение, което е достигнала, и успее да постигне 12% ефективност, тя може да бъде възприета като съвсем реалистична и обозрима алтернатива на сегашните продукти.

Коментар