Индианците мапуче скачат срещу Бил Гейтс

Индианците от племето мапуче в Чили се опитват да изправят пред съда софтуерния гигант Microsoft, където да решат въпроса дали някой може да „притежава” езика, който те говорят, твърди Sydney Morning Herald.

Недоволството им беше предизвикано от решението на Microsoft да пусне своя софтуерен пакет Windows на езика мапузугун, на който говорят около 400 000 индианци, населяващи южната част на Чили. Те представляват четири процента от населението на страната, в която официален език е испанският.

На премиерата в южния град Лос Сосес, представител на Microsoft обяснил, че компанията му иска да помогне на мапучите да възприемат новостите на дигиталната ера и да отвори „един прозорец”, така че целият свят да получи достъп до културното богатство на индианското население.

Племенните вождове на мапучите обаче не възприемат това като жест на доброжелателство. Те укориха американската компания в насилие спрямо културното им наследство чрез превод на софтуера на мапузугун без тяхно позволение и дори изпратиха писмо до Бил Гейтс с обвинения за „интелектуално пиратство.”

Досега Microsoft е превеждала Windows на десетки езици, говорени от американски индианци като мохоук, кючуа и айнуктитът, но никога не е срещала такава съпротива.

Мапучите обаче са известни с непокорството и свирепостта си. Те бяха едно от малкото племена, които успешно се противопоставиха както на инките, които се опитаха да колонизират земите им, така и на испанците, управлявали голяма част от Южна Америка в продължение на повече от две столетия.

Коментари по темата: „Индианците мапуче скачат срещу Бил Гейтс”

добавете коментар...

  1. Муньо

    Пък Бил Гейтс е известен със своята свирепост за печелене на пари.

Коментар