Експресен нанотест открива кокаин в кръвта

Начин за експресен анализ на съдържанието на кокаин в кръвта и урината измислиха учени от университета Илинойс, САЩ. В момента разработката е на ниво прототип, съобщава nanotechweb.

Тестът използва лакмус с нанесени на него златни наночастици и специални биологични “аптамери”, които поемат молекулите на кокаина.

За серийно производство на теста все още не се говори, тъй като изследванията са на много ранен етап. Все пак учените са представили работещ прототип на теста, което дава надежди, че технологията има бъдеще.

Изследователите от Университета Илинойс са убедени, че приложеният от тях принцип ще позволи да се правят експресни тестове не само за кокаин, но и за редица други вещества.

В момента съществуват достатъчно много устройства от типа “лаборатория на чип”, които определят състава на кръвта – съдържание на еритроцити, левкоцити и захар. Достатъчно развита е и технологията за откриване на вируси и бактерии в кръвта.

Но ефективен експресен анализ на състава на кръвта е невъзможен без достиженията в химията на наночастиците. Именно пробивът в тази област ще позволи мигновени тестове за кокаин и други вещества в кръвта и урината.

Коментар