OpenAI и учени изследват рисковете от изкуствения интелект

Обществото е разтревожено, че AI може да се използва от злонамерени играчи
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчикът на изкуствен интелект OpenAI обяви сътрудничество с Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ) за изследване на възможностите и рисковете от използването на AI системи в науката, съобщи Блумбърг.

Компанията на Сам Алтман, с подкрепата на голяма научна институция, възнамерява да оцени как нейният нов AI модел GPT-4o може да помогне на учените в изследванията и решаването на сложни задач. Това е първото по рода си партньорство за OpenAI.

Освен това компанията възнамерява да оцени ефективността на гласовия асистент, включен в GPT-4o, който все още не е достъпен за обществеността.

Наскоро OpenAI обяви сътрудничество с Moderna и Color Health, за да покаже силата на AI в здравеопазването и биотехнологиите. Преди това подразделението DeepMind на Google проучи как AI може да помогне за създаването на нови лекарства.

Бързото развитие на изкуствения интелект породи опасения сред обществеността, политиците и индустрията, че тези технологии могат да бъдат използвани от злонамерени играчи.

„Потенциалът за растеж на AI е безкраен. Въпреки това, измерването и разбирането на всички възможни опасности или злоупотреби с усъвършенстван AI, вкл. биологични заплахи, остава до голяма степен неизследван”, коментира Ерик Лебрън, изследовател от Лос Аламос.

По неговите думи, сътрудничеството на OpenAI и лабораторията е важна стъпка към установяване на рамка за оценка на настоящи и бъдещи модели с изкуствен интелект.

Коментар