Прокуратурата разследва мъж, който твърди, че е Сатоши Накамото

Историята с изобретяването на биткойн все още остава не напълно изяснена
(снимка: CC0 Public Domain)

Мъж, който твърди, че е изобретател на биткойн, беше сезиран от британската прокуратура за предполагаемо лъжесвидетелстване. Австралиецът Крейг Райт настоява, че е изобретателят на популярната криптовалута. Сега прокурорите ще го разследват за предполагаемо лъжесвидетелстване.

Британският съдия от Върховния съд Джеймс Мелър реши да отнесе дело срещу твърдението на Райт, че е изобретател на биткойн, до Кралската прокуратура – организацията, която се занимава с наказателни дела, разследвани от полицията в Англия и Уелс.

Сега Кралската прокуратура ще преценява дали Райт трябва да бъде преследван за това, което Мелър нарече „мащабно лъжесвидетелстване и фалшифициране на документи”, и ще реши дали е необходима заповед за арест и евентуална екстрадиция.

Райт запази мълчание, откакто беше издадено решение на Върховния съд, в което се твърди, че той е лъгал „широко и многократно” в своите доказателства, опитвайки се да докаже, че е изобретателят на биткойн Сатоши Накамото, отбелязва CNBC.

В съдебното дело в Лондон Райт се опита да докаже, че е изобретателят на биткойн и следователно притежава права върху интелектуална собственост, включително собственост върху авторските права за бялата книга на биткойн и първоначалните версии на софтуера за биткойн.

Протоколът биткойн е децентрализирана мрежа с отворен код и нито един субект не може да получи контрол над него. Съдия Мелър постанови, че Райт се е опитал да създаде фалшив разказ, като е подправил документи „в голям мащаб”, представяйки ги като доказателство в съда.

Като налага твърдението си, че е Сатоши Накамото, чрез съдебни действия в Обединеното кралство – както и в Норвегия и САЩ – Райт е извършил „най-сериозна злоупотреба” с процеса на съдилищата, добави Милър.

От холдинговата компания на Райт, Tulip Trading, засега няма официален коментар по случая.

Коментари по темата: „Прокуратурата разследва мъж, който твърди, че е Сатоши Накамото”

добавете коментар...

  1. мхм

    Пак ли тоя :Д да го вкарат в затвора и да миряса най-накрая!

Коментар