Огромен теч на данни в мрежата от медиен гигант

Пореден голям теч на корпоративна информация в интернет показа, че никой не е напълно защитен от хакерските набези (снимка: CC0 Public Domain)

Чувствителна информация на медийния гигант Walt Disney Company изтече онлайн в големи количества. Данните бяха публикувани от хакерската група Nullbulge, която успя да получи достъп до вътрешната система на компанията, изградена върху платформата за мигновени съобщения и сътрудничество Slack.

Според публикация на Уолстрийт Джърнъл, корпоративна информация на Walt Disney, включително обсъждания на рекламни кампании, студийни технологии и т.н., е станала публично достъпна. Компрометираните данни са най-малко за периода от 2019 г. насам.

Изтеклите файлове включват дискусии за поддръжката на корпоративния уебсайт на Disney, съобщения за разработка на софтуер, разговори за оценки на работата, програмиране за кабелния канал ESPN и снимки на кучета на служители.

На свой ред хакерите от Nullbulge заявиха в блога си, че са публикували повече от 1 TB данни от хиляди канали на Walt Disney в Slack, включително подробности за неиздавани проекти, необработени изображения и компютърен код.

Хактивистката група твърди, че целта ѝ е да „защити правата на творците и да осигури справедливо възнаграждение за работата им”.

Месинджърът Slack се използва широко в големи компании за комуникация между служители по стратегически проекти, провеждане на срещи и други дейности.

В отговор на искане на Ройтерс да коментират изтичането на информация, представители на Walt Disney Company заявиха, че в момента компанията разследва инцидента.

Коментар