Как да изберем карта памет за спортна фотография

Картата памет е един от най-важните инструменти на спортния фотограф
(снимка: CC0 Public Domain)

Спортната фотография не е лесна професия. Тя се развива бързо и изисква подходящо оборудване, което позволява на един фотограф да улавя най-важните моменти и емоции по време на наситени с действие събития независимо от условията. Професионалистите смятат, че карта памет е един от най-важните инструменти на спортния фотограф.

Изключително важно е да изберем подходящо устройство за съхранение на данни, особено за тези събития, които не оставят място за грешки. Специалистите на Samsung изтъкват няколко фактора, които спортните фотографи трябва да вземат предвид при избора на карта памет.

Скорости на четене и запис

При спортната фотография всяка секунда е от значение и затова скоростта на четене и запис на картата с памет е много важна. Избирайки устройство за съхранение на данни, проверете неговата скорост – колкото по-бързо е, толкова е по-добре.

Най-бързите карти могат ефективно да съхраняват поредица от снимки, което свежда до минимум риска от препълване на паметта на фотоапарата. Например, картата памет Samsung PRO Ultimate, създадена за професионалисти, има скорост на четене до 200 MB/s и скорост на запис до 130 MB/s, което гарантира безпроблемна работа на фотоапарата.

Място за съхранение

Спортната фотография се различава от студийната по това, че последната позволява на фотографа да заснеме дадена сцена няколко пъти. Спортните събития не дават такива възможности. Често един фотограф трябва да прави поредици от изображения. Затова капацитетът на картата памет е много важен.

Висококачествените снимки могат да заемат много място, затова е добре да избирате карти с по-голям капацитет. Картите с капацитет 256 или 512 GB могат да бъдат идеалното решение.

Надеждност и издръжливост

По време на големи събития като шампионати или Олимпийски игри фотографското оборудване може да бъде изложено на различни екстремни условия. Ето защо високоустойчивите карти памет са добра инвестиция, тъй като издържат удари, вибрации, екстремни температури и влажност.

Някои карти са защитени от рентгенови лъчи, което е от полза при пътуване със самолет. Моделите PRO Ultimate и PRO Plus на Samsung отговарят на всички тези изисквания, подчертаха от корейската технологична компания.

Безопасност на данните

Друго нещо, което спортните фотографи трябва да имат предвид, е правилното съхранение на данните. Да си закупите няколко карти памет може да се окаже много полезно по време на по-дълги събития, траещи до няколко дни. В такива случаи хубаво е да вземете със себе си външно SSD устройство за снимките.

Външният SSD за спортна фотография трябва да е устойчив на екстремни условия
(снимка: CC0 Public Domain)

Външният диск T7 Shield на Samsung работи добре в екстремни условия, тъй като корпусът му е устойчив на удар, падане от до 3 метра, прах и вода (степен на защита IP65).

Функционалност

Спортната фотография изисква висококачествено оборудване. Необходим е фотоапарат с висока скорост на затвора, който може да прави повече кадри в секунда. Друго нещо, за което трябва да помислите, е по-светъл обектив (напр. f/2,8) с широк диапазон от фокусни разстояния (70-200 мм или дори до 300 мм). Такива фокусни разстояния позволяват на фотографа да снима от различна далечина и при различни условия на осветление.

Стативът или моноподът също може да бъде полезен, тъй като осигурява стабилност при използване на обективи с по-голямо фокусно разстояние. Освен това високоскоростните карти памет и допълнителните батерии ще ви позволят да снимате без прекъсване по време на по-дълги събития. Не забравяйте да подготвите просторни чанти и удобни ремъци за фотоапарати, за да улесните пренасяне на оборудването.

Заключение

В спортната фотография една карта памет може да окаже сериозно влияние на качеството и ефективността на работата на фотографа. Капацитетът, скоростта на запис и издръжливостта са най-важните критерии, които трябва да се вземат предвид при покупка на такава карта. Подходящата карта памет позволява на фотографа да се съсредоточи върху улавянето на най-добрите моменти и емоции, без да се притеснява за ограниченията на оборудването.

Коментар