Имаме ограничени виждания за сигурността

Вижданията на българския бизнес за неговата сигурност са ограничени, което само по себе си представлява риск. Онова, което мениджърите по сигурността виждат, са преди всичко един или няколко нейни аспекта, но рядко – пълната картина. Това заяви Димитър Заяков, управител на фирма Risk Solution, която днес неформално постави началото на изложението Security 2010 в НДК, провеждайки първия семинар от съпътстващата програма.

Обичайно когато става дума за корпоративната сигурност, фирмите наблягат на вътрешната физическа сигурност – заключването, системите за контрол на достъп, видеонаблюдението. Много други аспекти на общата корпоративна сигурност биват подценявани, смята Заяков. Най-много се подценява този аспект, който е свързан с „тихи“ атаки – икономическата обстановка, изострянето на конкуренцията, индустриалният шпионаж и др.

Анализът на политическата и икономическата обстановка е нещото, което най-много липсва на българските предприятия по отношение защитата и намаляването на рисковете. Дори банковото дело и застрахователният бизнес, където представите за сигурността са най-добре развити, до голяма степен пропускат този фактор – политическата и икономическата среда.

Според европейски проучвания, цитирани от Заяков, четирикратна е пропорцията между размера на инвестициите в сигурност и загубите от не-внедряването им. Това значи, че размерът на загубите, които са резултат от пробив в сигурността, надвишават четири пъти размера на инвестицията в решение, което би предотвратило същия пробив.

 

Коментар