Светлинната скорост невъзможна за човека

Полетите в космоса със скоростта на светлината са невъзможни за човека, твърдят учени от университета Джон Хопкинс и Калифорнийския университет в Сан Франциско. Причината се крие в убийственото йонизиращо лъчение, от което човек не може да бъде защитен.

Екипажът на космически кораб, дръзнал да лети със светлинна скорост, неминуемо ще загине под действието на лъчите, съобщи newscientist.com.

Светлинната скорост би позволила на хората да преодоляват междузвездни разстояния за приемливо време. Така например, космически кораб, изстрелян от Земята, би могъл да достигне центъра на Млечния път за около 10 години (от гледна точка на пътуващите), ако се движи със скорост 99,999998% от тази на светлината.

Това би било възможно, ако не се отчита влиянието на йонизиращото лъчение. Във всеки кубичен сантиметър междузвездно пространство има средно два атома водород. Изчисленията показват, че върху кораб, който се движи със светлинна скорост, ще „налитат“ атоми с енергия около 7 тераелектронволта (ТеV). За екипажа това е равносилно да попадне в потока от лъчи на Големия адронен колайдер.

Смъртоносната доза радиация за човешкото тяло е 6 сиверта (Sv). Астронавти на околосветско пътешествие със светлинна скорост биха получили над 10 000 сиверта за секунда.

Защитата от подобно облъчване е изключително трудна и дори невъзможна, смятат учените. Слой от алуминий с дебелина 10 см намалява енергията на частиците само с 1%. Освен това, лъчите ще предизвикат силно нагряване на корпуса.

Учените предполагат, че непреодолимото въздействие на атомите на водорода е една от основните причини на нашата планета все още да няма представители на извънземни цивилизации.

Коментари по темата: „Светлинната скорост невъзможна за човека”

добавете коментар...

  1. Симо

    10години ще изминат но само за хората на кораба поради забавянето на времето при скорост близка до тази на светлината, за останалия свят са около 30 или 40 хиляди години

  2. Мили боже...

    Ало, саитчето, айде малко по-сериозно, че почвам да ви слагам Х-а, нито математиката ви е математика, до центъра на млечния път има към 30-40 хиляди светлинни години, при диаметър от 100хиляди, как тъй със светлинна ще го прокарате за 10 години, нямам идея.
    Второ, Warp engine е теоретично работещ модел, предстои скоро да разберем и практически, това, което вие разглеждате просто няма смисъл, все едко да копате за антиматерия и после да палите печка с дърва с нея.

  3. горчо

    нека оставим настрана дали има висш разум създал вселената, и се съсредоточим изцяло върху информацията, с която разполагаме: галактиките са милиарди, а химичните елементи са да кажем само 150, айде още толкова неизвестни да има, ама дали ги има дори не е ясно… при ЕДВА 150 елемента нещата се свеждат до доста проста математика на възможните комбинации на конкретни планети с конкретни условия, близки до земните, защо не същите като земните, че дори има и вариант и за доста по-добри условия от нашите, вероятността да има планета като земята, че дори и с човекоподобни е огромна чисто МАТЕМАТИЧЕСКИ… колкото по-малко и старо е слънцето за планетата, колкото по-голям е газовият гигант, който я предпазва, аналогът на Юпитер, колкото по-голяма гравитацията и размерът на планетата с точното отстояние до слънцето… толкова по-напреднала е цивилизацията им

  4. Warp

    С Warp engine, там теоретично се пътува дори по-бързо, защото свива пространството пред обекта и разширява пространството зад него, дефакто се приплъзва през времепространството

  5. HAS

    Човечеството никога не е приемало самотата си в космоса и едва ли някога ще я приеме. От избора зависи парадигмата, в която ще търси смисъла на живота. А от това зависи и смисъла, който ще придава на идеите си за космическите пътувания. Ето защо моят реторичен въпрос е- какъв би бил смисъла на едно пътуване до центъра на Млечния път, пък боло то и със скоростта на светлината.

  6. Мартин

    Ако построим кораб, дето пътува с 99% от скоростта на светлината, водородните атоми ще са най-малкия ни проблем 😉

  7. Grigoo

    То по принцип кораб не може да достигне и 90% от скоростта на светлината, защото ще му трябва гиганско количество енергия. Междузвездното пътуване е възможно само с червееви дупки, дано открием тая технология до 50 години 🙂 Или преди това не дойдат ейлиъните и да ни я дадат на готово 🙂

  8. Добри Божилов

    Смисълът на статията е за реалното време за стигане, а не за виртуалните величини. Иначе можеш да сложиш деветка на мястото на оная осмица и да свалиш още някоя година. Но смисълът е нещо да се мери в реално време, за да е съпоставимо с реалността. Няма никакъв смисъл пътешествие, продължаващо 40К години.

  9. Айнщайн

    така е според теорията на относителността, за астронавтите е 10 години

  10. source

    For a crew to make the 50,000-light-year journey to the centre of the Milky Way within 10 years, they would have to travel at 99.999998 per cent the speed of light

  11. Добри Божилов

    Само изречението, че от Земята до центъра на Млечния път е 10 светлинни години ми е достатъчно, за да гледам скептично на цялата статия… Затова си запазвам мечтите за Космоса…

Коментар