Трудната раздяла с една 20-годишна SAP ERP

Преходът от една ERP система към друга е доста предизвикателна задача
(снимка: CC0 Public Domain)

От десетилетия британското министерство на финансите използва 20-годишна ERP система на SAP и не може да ѝ намери заместител, а официалната поддръжка на софтуера от разработчика изтича скоро. 

Министерството на финансите на Обединеното кралство бърза и все още не може да намери алтернатива на старата ERP система SAP ECC 6.0, пусната през 2005 г. Поддръжката на софтуера приключва през 2027 г., но министерството вече е подписало договор за удължаването ѝ до 2029 г., според публикация на The Register по наболялата тема.

Цялата данъчна система на Обединеното кралство функционира на основата на ECC 6.0 – стотици милиарди лири стерлинги преминават през тази системи всяка година.

Спешна задача

Министерството на финансите е изправено пред изключително трудна задача – само за няколко седмици трябва да намери заместител на древната ECC 6.0 ERP система на германската компания SAP, която не е променяна от няколко десетилетия. Въпросът е много сериозен, тъй като годишно през системата минават 750 милиарда лири стерлинги (968 милиарда долара).

Данъците се обработват от „силно персонализирана” версия на ECC 6.0. Това обаче е много стар софтуер – SAP го пусна през 2005 г., а през 2027 г. напълно ще спре да го поддържа, което принуждава британското министерство на финансите да търси и бързо да му намери алтернатива.

Този наболял проблем се разглежда от HMRC – Данъчната и митническа служба на Негово Величество (краля). В момента изборът е между модерната ERP система SAP S/4HANA и всеки друг аналог, например от Oracle. С други думи, все още няма ясен фаворит.

Не е ясно защо Министерството на финансите и HMRC са загрижиха за замяната на остарялата ECC 6.0 сега, две години и половина преди края на поддръжката ѝ. Вероятно е необходимо известно време за внедряване и отстраняване на грешки в новата система, която ще замени ECC 6.0.

Не е толкова просто

Ситуацията с преминаването към нова ERP система в случая се усложнява от факта, че в средата на юли 2024 г. HMRC сключи още договори за поддръжка на остарелите данъчни системи, този път до 2029 г. Изпълнителят, представляван от консултантската компания Capgemini, ще трябва, наред с други неща, да поддържа основната данъчна платформа Enterprise Tax Management Platform (ETMP), но договорът не предвижда преход към нови системи.

За работата си Capgemini ще получи общо 574 милиона лири стерлинги (741 милиона долара). Същността на въпроса е именно сумата, която британското правителство отпуска по този договор и който не включва работата по замяна на стария софтуер с нов.

Изборът на изпълнител е съвсем естествен – Capgemini извършва тази работа от 2004 г., като само от време на време прекъсва ангажимента си, за да участва и да спечели нов търг. Например, през 2022 г. HMRC му възложи договор на стойност £51 милиона, за да продължи да поддържа данъчните системи на Обединеното кралство, включително ETMP, до декември 2024 г.

Има известни рискове

Засега не известно със сигурност какъв избор в крайна сметка са направили специалистите от HMRC и каква ERP система ще замени древната ECC 6.0, която SAP окончателно ще изостави през 2027 г. През последните години в Обединеното кралство има няколко примера за изключително тъжни последици от използването на софтуер на Oracle.

Градският съвет на британския Бирмингам реши да премине към софтуера Oracle, но в края на 2023 г. беше принуден да обяви несъстоятелност. Причината са гигантските, прекомерни разходи за миграция от SAP към Oracle.

Софтуерът на Oracle обаче не е единствената потенциално неправилна опция, която HMRC може да избере. Преди това Британският окръжен съвет на Съри изостави софтуера SAP и премина към системата Unit4 ERP. В резултат на това се сблъска с много трудности, свързани с навременните и пълни плащания на служителите на образователните институции.

При желание, HMRC може да обмисли алтернатива под формата на безплатен софтуер. През септември 2014 г. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство изостави софтуера на Oracle – отделът официално прехвърли националната база данни на пациентите в отворения стек NoSQL.

Има и скорошен пример за обратна миграция във Великобритания – от Oracle към SAP. През февруари 2024 г. Лондонското сити, известно като финансовия център на Обединеното кралство и света, започна да се подготвя за широкомащабно изоставяне на софтуера и облачните услуги на Oracle.

Това решение беше взето, тъй като софтуерът на американската компания не можеше да задоволи всички нужди на администрацията на лондонското Сити – постоянно се налагаше използване на допълнителен софтуер, включително за управление на персонала и изчисляване на заплатите.

Коментар