Актуализация на Windows счупи BitLocker

Потребители на Windows се натъкнаха на проблеми след юлската актуализация
(снимка: CC0 Public Domain)

Броени дни след като бъг в софтуера на CrowdStrike срина 8,5 милиона Windows компютъра по целия свят, потребителите на платформата на Microsoft са изправени пред нов проблем. При инсталиране на юлската актуализация за сигурност на Windows 11 и Windows 10 и последващо рестартиране на системата, компютърът може да се зареди в режим на възстановяване и да поиска от потребителя да въведе ключа за BitLocker.

Проблемът засяга компютри, на които потребителите преди това са активирали BitLocker криптиране. След като заваляха съобщения за трудности при зареждане на Windows във форумите за поддръжка на Microsoft, софтуерният гигант беше принуден да признае, че има проблем.

На страницата си за поддръжка компанията предупреди потребителите за възможни затруднения при зареждане на операционната система след инсталиране на актуализацията за сигурност от юли. Проблемът засяга всички поддържани версии на Windows 11, Windows 10 и Windows Server 2008 и по-нови версии.

Ако потребителят знае ключа за възстановяване на BitLocker, не би трябвало да срещне затруднения. Режимът на възстановяване не се появява отново при следващо рестартиране на системата.

Потребители, които не помнят ключа, ще трябва да преминат от екрана за възстановяване към онлайн портала и да влязат в акаунта си в Microsoft, за да намерят ключа в секцията “Управление на ключове за възстановяване”.

Сривовете на Windows след инсталиране на актуализации не са необичайни. В някои случаи потребителите трябваше да се справят и с по-сериозни проблеми, причинени от корекциите за сигурност. Освен това малка част от потребителите на Windows използват криптиране с BitLocker.

Microsoft продължава да проучва ситуацията и възнамерява да пусне корекция, за да отстрани грешката, която кара Windows компютрите да се зареждат в режим на възстановяване.

Коментар