Най-лошият ден на фондовия пазар от 2022 г. насам

Седем компании загубиха 770 милиарда долара капитализация в сряда, 24 юли
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският фондов пазар затвори в сряда, 24 юли, с голям спад. Индексите S&P 500 и Nasdaq паднаха съответно с 3,6% и 2,3%. И двата показателя отбелязаха най-лошия си дневен процентен спад от 2022 г. насам.

Спадът идва, след като във вторник Tesla публикува резултатите си за второто тримесечие, които показват втори пореден тримесечен спад на печалбата и над 40% спад на годишна база.

Акциите на Tesla паднаха с 12,3% в сряда. Производителят на електрически превозни средства не даде нова прогноза за годината, но предупреди, че темпът на растеж на продажбите може да бъде значително по-нисък от този през 2023 г.

Освен това акциите на Alphabet паднаха с 5%, макар че приходите от реклами в YouTube надхвърлиха очакванията – изглежда анализаторите очакваха повече. Заедно с тях паднаха акциите на Visa (4%), Microsoft, Nvidia и други технологични компании.

В допълнение, Microsoft се бореше с продължаващия глобален срив на Windows системите, което засегна болезнено много индустрии.

Седемте най-големи публично търгувани ИТ корпорации загубиха общо 770 милиарда долара пазарна капитализация за един ден.

Коментар