Apple изпадна от Топ 5 на пазара за смартфони в Китай

Продажбите на iPhone в Китай намаляват, Apple слезе от трето на шесто място
(снимка: Apple)

Делът на Apple на китайския пазар на смартфони е намалял с два процентни пункта през второто тримесечие на 2024 г., спрямо същия период на предходната година, по данни на Canalys. В същото време продажбите на местния конкурент Huawei са скочили с 41% на годишна база, в резултат на което Apple изпадна от челната петица на пазара в страната.

Основният двигател за ръста в продажбите на Huawei е пускането през април на новото семейство флагмански смартфони Pura 70. Докато iPhone заемаше 16% от китайския пазар през второто тримесечие на миналата година, сега делът на Apple пада до 14% и компанията се смъкна от трето място до шесто. Доставките на iPhone през последното тримесечие са намалели на годишна база с 6,7% до 9,7 милиона броя.

Като цяло китайският пазар на смартфони е нараснал с 10% през второто тримесечие. На върха в класацията са смартфоните на vivo с 19% от пазара, Oppo е на второ място с 16%, Honor е трети с 15%, а Huawei е четвърти с абсолютно същия дял. Всъщност петте най-големи доставчици на смартфони в Китай за първи път са местни производители.

Apple не иска да отстъпи позицията си без бой и затова полага усилия да оптимизира своите канали за доставки, отбелязва Ройтерс. Тази пролет компанията започна да предлага отстъпки за най-новите модели iPhone, които са необичайни за китайския пазар.

Според прогноза на TechInsights, Huawei ще достави повече от 50 милиона смартфона на китайския пазар до края на тази година, една пета от които ще са от новата серия Pura 70. Ако това се случи, Huawei ще стане най-големият доставчик на смартфони в Китай , заемайки 19% от местния пазар. Миналата година делът на компанията не надхвърляше 12%.

Коментар