Глобална кибер атака засегна 2500 компании

Глобална хакерска атака е засегнала компютърните системи на 2500 компании и организации. Похитени са огромни обеми лични и корпоративни данни, алармираха експерти по сигурността от NetWitness.

Атаките са извършвани от добре организирани хакерски групи на територията на Европа и Китай, предаде Уол Стрийт Джърнъл. Щетите от кибер нападението все още се изчисляват.
Според информациите към момента, хакерите са откраднали данни от 2411 компании с различен профил. Става въпрос за данни за транзакции с кредитни карти, интелектуална собственост и др.
Глобалната атака все още продължава, а мащабите й не са напълно установени, предупредиха от NetWitness. Не е известен също пълният обем на похитените данни и по какъв начин те са и ще бъдат използвани от кибер престъпниците.
Две големи фармацевтични компании са сред жертвите на атаката – това са Merck & Co и Cardinal Health. Техните специалисти по сигурността вече са отстранили проблемите, според официални изявления.
Командният център на хакерите се намира в Германия и действа още от края на 2008 година. Атакуващите са проникнали в корпоративни мрежи и са успели да подведат служителите да кликат на връзки в спам съобщения, които водят към сайтове със зловреден софтуер. В над 100 от случаите хакерите са получили пълен достъп до корпоративните сървъри, на които се съхраняват огромни бази данни.
Неизвестни кибер престъпници са проникнали и в мрежите на десетки правителствени организации в САЩ. В една от тях хакерите са получили достъп до сървъра за обработка на плащания по кредитни карти. Установено е и съучастие на един от служителите в държавната организация.
Всичко това говори за слабости в защитата на днешните корпоративни системи, коментира Алекс Кокс, старши инженер в компанията SRA International.

Коментар