Как се изпариха 1 трилион долара: погром за Nasdaq

Технологичните индекси претърпяха ужасен понеделник, с огромни загуби
(снимка: CC0 Public Domain)

В понеделник, с отваряне на фондовите пазари в САЩ, технологичните компании с мега-капитализация загубиха около 1 трилион долара от стойността си, задълбочавайки спада, който прати Nasdaq в корекция миналата седмица.

Nvidia загуби повече от 300 милиарда долара пазарна капитализация при откриването на търговията, въпреки че бързо възстанови около половината от загубата си. Акциите на производителя на чипове паднаха със 7% малко след 10 ч. сутринта ET.

Котировките на Apple и Amazon се сринаха съответно с $224 милиарда и $109 милиарда при отваряне на пазара. Добавете всичко това към резкия спад на Meta, Microsoft, Alphabet и Tesla и седемте най-ценни технологични компании загубиха общо 995 милиарда долара в ранните часове на търговията, отбеляза CNBC. Акциите им все пак отскочиха малко с напредване на търговията през деня.

Пазарите се понижиха като цяло в понеделник, тъй като опасенията относно рецесията, произтичаща от разочароващите икономически данни миналата седмица, тласнаха японския Nikkei 225 надолу с 12%, най-лошия му ден след “Черния понеделник” през 1987 г. на Уолстрийт. Биткойн се срина с 11%, което доведе до разпродажба на криптовалута и свързани с нея акции.

В технологичния сектор инвеститорите са нервни от седмици. Nasdaq се срина с 3,4% миналата седмица, приключвайки най-лошия си триседмичен период от две години насам. Amazon, Alphabet и Microsoft дадоха основания за безпокойство на Уолстрийт със своите отчети, което допринесе за спад и сред останалите от BigTech.

Това е рязка промяна спрямо няколко месеца по-рано, когато инвеститорите приветстваха изявленията на шефа на Meta Марк Зукърбърг и CEO-то на Google Сундар Пичай, че техните компании харчат много, за да изградят своята инфраструктура за изкуствен интелект.

Nvidia, която е непозната на повечето американци, беше най-големият бенефициент от бума на AI, заради своите графични процесори. Компанията, ръководена от Дженсън Хуанг, надхвърли 3 трилиона долара пазарна капитализация и за кратко задмина Microsoft и Apple, за да стане най-скъпата в света. Сега пазарната ѝ капитализация е под 2,5 трилиона долара.

Някои анализатори напоследък бият тревога относно потенциална свръхинвестиция в AI. През юни Goldman Sachs предупреди, че компаниите с най-големи разходи за AI нямат какво да покажат. Elliott Management, един от най-големите хедж фондове в света, каза на клиентите, че Nvidia е в „балон” и лудостта по AI е „прекалено раздута”.

Nvidia ще отчете резултати по-късно този месец. Компанията е генерирала ръст на приходите от над 200% за последните три тримесечия.

Коментар