Дронове вместо хора ще обслужват района на Еверест

Дронът FlyCart 30 на DJI може да носи товар до 30 кг и се явява безопасна алтернатива на шерпите (снимка: DJI)

Хората, които доставят стоки и почистват боклука в района на Еверест, най-високия връх на планетата, ще бъдат заменени от дронове на китайския производител DGI. Моделът FlyCart 30 може да носи до 30 кг товар.

Непал се готви да стане пионер в използването на дронове за логистика на голяма надморска височина. Безпилотни летящи апарати на DJI ще доставят товари и ще почистват боклука в района на Еверест. Тази инициатива има за цел да намали рисковете, свързани с опасни задачи, традиционно изпълнявани от хората, отбелязва GizmoChina.

В исторически план шерпите (народ, живеещ в Източен Непал) са тези, които пренасят товари като кислородни резервоари, палатки и храна в местните планини. Въвеждането на дронове, особено FlyCart 30 на DJI, който може да носи до 30 кг, е по-безопасна и по-ефективна алтернатива.

Регионът на Еверест е изправен пред нарастващи предизвикателства, поради пренаселеността и изменението на климата (снимка: DJI)

Чрез автоматизиране на тези критични задачи Непал цели да намали броя на смъртните случаи на Еверест, където ледопади са убили близо 50 души от 1953 г. насам. Въпреки опасенията за загуба на работни места, както властите, така и алпинистите гледат на дроновете като на критичен инструмент за подобряване на безопасността и околната среда.

Регионът на Еверест е изправен пред нарастващи предизвикателства, поради пренаселеността и изменението на климата, което води до значително натрупване на отпадъци. Очаква се дроновете да играят решаваща роля в почистването на тази екосистема.

Коментар