Дуото Nvidia-MediaTek се намесва на пазара за AI PC

PC пазарът е изправен пред трансформация с появата на Arm процесори
(снимка: CC0 Public Domain)

Сериозни сили в ИТ индустрията се опитват да разбият дуопола, известен като Wintel, на пазара за персонални компютри. Първо беше Qualcomm с нейния процесор Snapdragon X Elite за РС, а сега в играта се включват в тандем Nvidia и MediaTek.

В началото на август тайванският дизайнер на чипове MediaTek обяви, че през октомври т.г. ще представи мобилен процесор Dimensity 9400, който ще поддържа повечето от големите езикови модели (LLM), налични на пазара. А през първата половина на 2025 г. компанията, с подкрепата на Nvidia, възнамерява да пусне първия чип за компютри с изкуствен интелект, съобщи WCCF Tech.

В момента чипът е на етап проектиране, но тестването ще започне през текущото тримесечие. Процесорът с Arm архитектура е разработен съвместно от MediaTek и Nvidia и поддържа Wi-Fi 7 и 5G. Очаква се на пазара през второто тримесечие на 2025 г.

MediaTek реши да пусне свой собствен компютърен чип с изкуствен интелект, след като Qualcomm атакува РС пазара със серията процесори Snapdragon X Elite. Според неофициални източници, процесорът ще се произвежда от TSMC по 3-нм технология.

Участието на Nvidia в проекта ще помогне на тайванския разработчик да постигне пробив в областта на интегрираната графика и като се има предвид опита на MediaTek в мобилните процесори, чипът за AI PC може да покаже впечатляващи резултати и в CPU, и в GPU производителността.

MediaTek и Nvidia също си сътрудничат в автомобилните процесори, като първият им съвместен продукт ще се появи в началото на 2025 г. Значителни постижения в сегмента на автомобилната индустрия се очакват през 2027 или 2028 г., заяви по-рано главният изпълнителен директор на MediaTek – Рик Цай.

Коментар