Honor добавя AI функция за проследяване на очите 

AI технология позволява на хората да взаимодействат с телефона си, като използват само очите си (снимка: Honor)

Производителят на смартфони Honor първи в индустрията въвежда базирана на намерение технология за проследяване на очите “AI Eye Tracking” чрез своята операционна система MagicOS 8.0. Иновацията ще помогне на хора с амиотрофична латерална склероза (ALS).

Задвижваната от изкуствен интелект технология позволява на потребителите да взаимодействат с телефона си, като използват само очите си, за да отварят известия и приложения. Honor ще пусне тази функция глобално на устройствата си от 27 август 2024 г., съобщиха от компанията.

При разработването на нови технологии нуждите на хората с увреждания понякога се пренебрегват. Международните фондации за амиотрофична латерална склероза подкрепят каузата и насърчават осведомеността, за да дадат тласък на иновациите, които издигат житейското изживяване на тези общности.

„ALS е прогресивно заболяване на нервните клетки, при което мускулите ви постепенно атрофират и спират да функционират”, обяснява Лимор Ноуч, изпълнителен директор на фондация ALS Холандия.

„Всяка загуба на физиологична функция е завинаги”, казва тя и добавя, че пациентите с ALS често запазват контрола само върху движението на очите си в по-късните стадии на заболяването. 

„Хората, които са били диагностицирани с такова променящо живота състояние, често намират подновено чувство за смисъл и искат да направят нещо съдържателно и значително”, допълва Ноуч.

Honor, която е ангажирана дългосрочно с иновациите и инвестира усилено в научноизследователска и развойна дейност, разработва в своите лаборатории технология за неинвазивен интерфейс мозък-компютър (BCI). Тя позволява на човека да комуникира с външни устройства, като използва мозъчни електрически сигнали, и така създава повече възможности за хора с увреждания.

Уей Джан, 34-годишен гражданин на Кийтай, който живее с болестта ALS от 26 години, наскоро изпита новаторската технология на Honor, за да взаимодейства с компютър чрез мозъчните си сигнали.

Компанията вижда бъдеще, в което технологиите създават нови среди за AI взаимодействия между смартфони и други устройства, в полза на хората с увреждания или тези, които се нуждаят от допълнителна помощ.

За да повиши осведомеността за ALS общността и да ускори напредъка на достъпните технологии, Honor инициира социално предизвикателство с хаштаг #HONORtheChallenger, което бързо набира популярност. Хаштагът отдава почит на тихата смелост на онези, които ежедневно се борят с намалената подвижност и мобилност на тялото си.

Коментар