Западна Европа е слаб пазар за ИТ аутсорсинг

Вместо да изнасят ИТ процеси към външни доставчици, западноевропейските компании предпочитат да увеличават собствения си специализиран персонал, сочи ново проучване на Forrester Research.

Изключение прави Великобритания, където аутсорсингът е изключително популярен.
Приоритети за бизнеса в Западна Европа са запазването на работната сила и спазването на трудовите норми. Това се потвърждава и от нивото на индийския експорт на ИТ услуги, който се оценява на около 5 млрд. евро, или само 5% от западноевропейския пазар на ИТ обслужване.
За последното тримесечие, над половината от приходите на най-голямата индийска компания за аутсорсинг Tata Consultancy Services (TCS) идват от САЩ. Около 18,5% са приходите от ИТ услуги във Великобритания и само 10,7% от останалите страни в Западна Европа.
Въпреки географската близост и културните сходства, общият експорт на ИТ услуги от Източна към Западна Европа не превишава 500 милиона евро.
Същевременно, най-големите европейски транснационални компании се ориентират към аутсорсинг на ИТ дейности, заради нарастващата конкуренция от страна на американски корпорации, които ползват евтини офшорни услуги.

Коментар