Важна победа на творците над изкуствения интелект

Изкуственият интелект все по-често ще влиза в конфликт с творческата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Група художници, които се обединиха в колективен иск срещу разработчиците на някои от най-популярните в света модели с изкуствен интелект за генериране на изображения, празнуват – съдия даде ход на делото и позволи разкриване на информация.

Ответниците по делото са създателите на AI услугите Midjourney, Runway, Stability AI и DeviantArt. Според ищците, разработчиците на системи, базирани на модела Stable Diffusion, са използвали техни защитени с авторски права произведения за обучение на изкуствения интелект.

Съдията от Северния окръжен съд на Калифорния Уилям Х. Орик, който курира Сан Франциско – дом на много от най-добрите световни разработчици на изкуствен интелект, все още не се е произнесъл по случая, но каза, че обвиненията срещу разработчиците са достатъчни, за да може делото да премине към разкриване на информация.

Това означава, че адвокатите, представляващи ищците, могат да преглеждат документи от компании, които разработват AI генератори на изображения, отбелязна VentureBeat. Ще бъдат публикувани подробности относно наборите от данни за обучение, механизмите и вътрешната работа на AI системите.

Предполага се, че моделът Stable Diffusion е обучен върху набора от данни LAION-5B, който съдържа 5 милиарда изображения и беше публикуван през 2022 г. Но, в случая, тази база данни съдържа само URL адреси, тоест връзки към изображения, както и техните текстови описания, което означава, че компаниите трябваше сами да събират изображенията.

Моделите, базирани на Stable Diffusion, използват дифузионен механизъм CLIP-guided diffusion – той им помага да генерират изображения въз основа на потребителски заявки, които може да включват имена на изпълнители. Методът CLIP (Contrastive Language-Image Pre-training) е разработен и публикуван от OpenAI още през 2021 г. – повече от година преди пускането на ChatGPT.

Моделът OpenAI CLIP е способен да работи като търговска база данни и ако подобен модел, Midjourney, е бил обучен с помощта на имена на артисти и техните произведения със свързани описания, това може да представлява нарушение на авторски права.

Предстои интересно дело, от изхода на което ще зависи как съдиите ще процедират при решаване на бъдещи казуси, свързани с потенциални нарушения на изкуствения интелект на правата на творците.

Коментари по темата: „Важна победа на творците над изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. сам си говоря

    иначе ,да изкуствения интелект не трябва да получава права защото ще стане страшно !!!

  2. онбре

    най голямата победа е че тук все още можеш да напишеш нещо без да ти набият цензурата в …… сещайте се къде

Коментар