От Telegram: Павел Дуров няма какво да крие

Telegram има близо милиард потребители, които сега си задават въпроси за бъдещето на проекта (снимка: CC0 Public Domain)

Арестуваният във Франция основател и мениджър на социалната мрежа Telegram, Павел Дуров, няма какво да крие, заявиха от екипа на месинджъра с близо милиард активни потребители.

Коментирайки ареста на своя шеф, екипът за развитие на компанията заяви, че месинджърът е в съответствие със законодателството на ЕС, включително Закона за цифровите услуги (DSA), и непрекъснато работи за подобряване на модерирането, което отговаря на индустриалните стандарти.

Би било абсурдно платформата или нейният собственик да бъдат държани отговорни за злоупотребата с нея, отбелязват от компанията и допълват, че Павел Дуров няма какво да крие и често пътува из Европа.

Telegram е средство за комуникация и източник на важна информация за почти милиард потребители, подчертаха от компанията и изразиха надежда за бързо разрешаване на настоящата ситуация.

Задържането на Дуров се обсъжда широко в целия свят. Френският адвокат Ален Дюфло каза, че основателят на Telegram теоретично може да получи до 20 години затвор. Според него, шансовете Дуров да бъде освободен под гаранция са минимални, тъй като живее през по-голямата част от времето си в Дубай и други страни, включително Азербайджан, и има риск да избяга от Франция.

Американският бизнесмен Илон Мъск се застъпи за освобождаването на Павел Дуров. Той публикува фрагмент от интервюто на Дуров с американския журналист Тъкър Карлсън в социалната си мрежа X (бивш Twitter), добавяйки хаштага #FreePavel към коментара си.

Коментар