SoftServe си партнира с Prefixa в космическите изследвания

Партньорство на SoftServe и Prefixa ще подобри планирането на космическите мисии 
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ компанията SoftServe, която оперира с няколко офиса в България, обяви партньорство с Prefixa, разработчик на XR и космически технологии за аерокосмическо моделиране и симулации.

Партньорството съчетава силните страни на SoftServe в разработката на интерфейси, AI/ML, анализа на данни, роботиката и автономните системи с експертизата на Prefixa в 3D моделирането, симулациите и AR/VR технологиите, за да формира интегрирани решения за подобряване на планирането на космическите мисии и наземните минни операции.

Prefixa насърчава изследването на космоса и развитието на инфраструктурата, използвайки т.нар. „дигитални близнаци” – двойни технологии за подобряване на оперативната ефективност, безопасност и надеждност в космическата и минната индустрия.

„Следващото поколение космически мисии е по-близо, отколкото си мислим”, каза Любомир Демкив, ръководител на отдел „Роботика и усъвършенствана автоматизация” в SoftServe. „Чрез стратегическо партньорство с Prefixa, нашите кумулативни предложения и холистичен подход помагат на клиентите да визуализират, взаимодействат и управляват по-добре своите космически операции”.

SoftServe и Prefixa идентифицират няколко области, в които може да се приложи обединен фокус върху роботиката и автономните системи за използване на ресурси на място (ISRU) и сглобяване и производство в космоса (ISAM):

  • Подобрената точност на симулацията;
  • Усъвършенстваните AR/VR интерфейси;
  • Оптимизиран добив, използване и управление на ресурси на Луната и Марс;
  • Усъвършенствани двойни технологии за по-автономни операции в тежки среди;
  • Повишена експертиза на ISAM за прецизно изграждане и развитие на космическа инфраструктура.

„Тази синергия от обединени ресурси и технологична експертиза между Prefixa и SoftServe ще разшири границите на космическите и минните технологии и ще ускори иновациите в космоса”, каза Мигел Ариас, главен изпълнителен директор на Prefixa.

Миналата седмица SoftServe и Prefixa демонстрираха на ASCEND 2024 в Лас Вегас множество симулации на роботи за сценарии на лунна инфраструктура, както и софтуерна платформа за разширена реалност, изградена с помощта на XR и Nvidia Omniverse за 3D симулации при планиране на космически мисии, обучение и оптимизация.

Коментар