Даваш ли, даваш Дуров, Телеграм…

Павел Дуров изглежда няма полезен ход след като бе арестуван във Франция
(снимка: Pavel Durov / Instagram)

Френските власти изглежда стесниха до минимум пространството за маневриране на арестувания основател и мениджър на Телеграм – Павел Дуров. Повдигнатите обвинения насочват хода на разследването срещу интернет предприемача в една посока: сътрудничество с властите и фундаментални отстъпки в концепцията на Телеграм или сбогуване на Дуров с неговия проект и свободата.

Парижкият прокурор Лор Бекуо обвинява Дуров в тероризъм, трафик на наркотици, педофилия, пране на пари, измама, киберпрестъпност, отказ от сътрудничество с властите и др. Очевидно Дуров се третира като особено опасен престъпник. Съвкупността от обвинения са достатъчни за за „няколко доживотни присъди”, според френското законодателство.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон коментира, че арестът на Дуров е част от текущо съдебно разследване. „Това в никакъв случай не е политическо решение. Съдиите решават”, каза той.

Представител на френската полиция зави пред Ройтерс, че Дуров е разследван от два национални отдела – за борба с киберпрестъпността и за борба с измамите, поради отказа му да сътрудничи в борбата с киберпрестъпността и финансовите престъпления в платформата Телеграм.

Част от преките обвинения включват участие в разпространение на детска порнография, трафик на наркотици, финансови измами чрез Телеграм, пране на пари от организирана престъпна група, несъдействие на властите по искания за предоставяне на информация, извършване на криптографски услуги без лиценз, разпространение на инструменти за киберпрестъпления…

Срещу Дуров са повдигнати и непреки обвинения, свързани с изброените престъпни дейности, включително липса на модериране на съдържанието в Телеграм, улесняване на финансирането на тероризма, нарушение на законите за защита на данните и др.

Очевидно Франция вече е взела решение, в което при всички случаи Дуров ще загуби Телеграм в сегашния му вид като цитадела на свободата на словото. Просто казано, или Дуров дава Телеграм в ръцете на разузнавателните служби, или се сбогува и с Телеграм, и със свободата си.

Коментари по темата: „Даваш ли, даваш Дуров, Телеграм…”

добавете коментар...

  1. каубой

    Българино, сещай се тогава колко е криптирано.

  2. Българин

    По тази логика създателите на алгоритмите за криптиране трябва отдавна да са със смъртни присъди.

Коментар