Исторически връх за Linux в персоналните компютри

Системата с отворен код Linux преживява исторически момент на пазара за РС
(снимка: CC0 Public Domain)

Linux достига исторически връх на пазара на операционни системи за персонални компютри от 4,4%. Възходът на платформата с отворен код беше подпомогнат от Microsoft и Steam Deck.

През юли делът на Linux в персоналните компютри достигна 4,44%, според актуални данни на StatCounter. Миналата година по това време пазарният дял на операционната система с отворен код беше 3,12%, а през юли 2022 г. – 2,76%.

В процентно изражение увеличението може да изглежда незначително, но в реални числа това е огромен скок, особено като се има предвид, че повечето Linux дистрибуции се разпространяват безплатно и нямат маркетингова поддръжка.

Пазарният дял на Linux превиши 4% за първи път през февруари 2024 г., но падна под 3,9% през април и май. Той се възстанови до 4,05% през юни и достигна връх от 4,44% през юли. Ако настоящата динамика на растеж продължи, делът на Linux може да достигне 5% до февруари 2025 г.

Повечето потребители все още не обмислят сериозно избора на Linux като ежедневна операционна система. Windows, според статистиката на StatCounter за юли, се използва от 72,1% от собствениците на компютри.

Въпреки това, поради своята гъвкавост, отвореност и достъпност, както и наличието на широк набор от дистрибуции с общо предназначение и специализирани дистрибуции, Linux се използва в много корпоративни ИТ системи.

Microsoft играе своята роля в популяризирането на Linux, може би без да го осъзнава, като прави Windows 11 трудна за инсталиране, налагайки строги хардуерни изисквания за работа на своята ОС, което обезсърчава потенциалните потребители да преминат към нея от Windows 10.

Същевременно macOS е много скъпа алтернатива на Windows, защото изисква закупуване на компютър от Apple, а през годините не се наблюдава засилено движение в тази посока от страна на Windows потребителите.

Броят на потребителите на Linux се увеличи и с пускането на Steam Deck от Valve през 2022 г., който използва операционната система SteamOS – тя има своите корени в Linux, въпреки че самата Valve не признава това.

Коментари по темата: „Исторически връх за Linux в персоналните компютри”

добавете коментар...

  1. Юзър

    Използвал съм Windows от 98 до 10, минавайки през всички версии (сполучливи или не толкова).
    От година и половина съм на Линукс, както на домашния компютър, така и на лаптопа за път.
    Windows 11 е прекалено нагъл и тежък компромис, който потребителя трябва да направи със себе си. Политиката на Майкрософт стана ужасна.
    В момента, свиквайки с Linux, вече не усещам да ми липсва нищо. Съжалявам единствено, че не мигрирах по-рано.

Коментар