BlueCoat: ново ниво на защита за бизнес “облака”

Фирма headtechnology, специализирана в предлагане на разнообразни технологии за информационна сигурност, подписа договор за партньорство с американската BlueCoat – производител на системи за сигурност при работа с онлайн-базирани приложения, вкл. корпоративни онлайн системи и „облачни“ приложения.

Портфолиото от технологии на BlueCoat е насочено към справяне с проблема, произтичащ от нуждата от повече мобилност при предприятията с разпределена структура (множество офиси и клонове, географски разпръснати). Три са основните направления, които технологичните решения на компанията покриват: мониторинг на производителността на приложенията, WAN оптимизация и шлюзове за сигурна уеб-комуникация.

Днес почти всяко голямо предприятие с клонова инфраструктура работи с поне едно приложение, което ползва онлайн-канали за обмен на данни. При една верига бензиностанции например всеки отделен обект комуникира данни към централата и за целта най-често се използва онлайн трасе, обяснява Велимира Радулова, търговски директор на headtechnology. Технологиите за сигурност трябва да отговорят на тази тенденция и да могат лесно и в реално време да защитят потока от данни между подобни многобройни обекти.

Потребността от мощни инструменти за опазване на сигурността се диктува и от все по-масовото предлагане и използване на електронно банкиране от страна на кредитните институции, обяснява Радулова. Ютилитис компаниите от своя страна се стремят да предлагат онлайн услуги, които предполагат боравене с лични данни на клиентите, което също задължава мерките за защита да са безкомпромисни.

В някои страни като Великобритания и САЩ банковите и ютилитис организациите са задължени да оповестяват публично всеки случай на пробив в базите с данни на клиентите. За всеки отговорник по информационната сигурност в такова дружество е от решаващо значение да подсигури максимално добре преноса на данни.

Именно тези елементи от развитието на пазара са подтикнали headtechnology да интегрира в своето портфолио от продукти решенията на BlueCoat. Още един стимул за новото партньорство е постепенното налагане на модела „облачен компютинг“. Това е една от най-актуалните тенденции в света на информационните технологии за 2009 и 2010 година. Все повече предприятия ще прилагат по един или друг начин облачните технологии, затова системите за сигурност за „облака“ трябва да са налице и в готовност да посрещнат бъдещите потребности на пазара, смятат в headtechnology.

Самата Blue Coat е създадена през 1996 година и има над 15 000 потребители по света. Фирмата с гордост посочва, че 81% от фирмите от Fortune 500 са нейни потребители.

Едно от предимствата на системите на Blue Coat е добрата интеграция на продуктите им за оптимизация на критични за бизнеса системи с бизнес-платформи като Oracle, Microsoft, SAP. Системата се интегрира отлично и с други корпоративни системи за защита, които биха могли да са внедрени у предприятието-потребител, като например Kaspersky, Sophos, Symantec и др.

У нас решенията на BlueCoat биха могли да са интересни за финансовите организации (банки, застрахователи и др.), ютилитис дружествата, както и предприятията с разпределена инфраструктура из страната – търговци на едро и дребно и др.

Blue Coat допълва портфолиото от продукти на headtechnology за сигурност, което включва решенията на повече от 20 компании. Сред тях са PGP, Lumension, Balabit, BeyondTrust, Insightix, SpectorSoft, Imprivata, IpoQue, Astaro, Aventail, Clavister, IronPort, SafeBoot, TrendMicro и други.

Коментар