Строителството и компютрите се сприятеляват

Един от гигантите в информационните технологии и една от най-големите корпорации в сферата на строителния мениджмънт станаха близки приятели. IBM и Johnson Controls ще работят заедно върху смарт технологии за строителството, предаде GreenTech.bg.

Партньорството е една стъпка в посока обединяване на строителните системи и ИТ системите. Това може да бъде плашещо за новостартиращите фирми и всички други, които предлагат софтуер за управление на сгради и недвижимо имущество.

IBM е „специалистът“ в областта на ИТ – мрежите за данни, хардуера, компютърните симулации и др. Johnson Controls пък е едно от най-големите имена в мениджмънта на недвижими имоти. И двете корпорации имат мощно глобално присъствие, което включва и офис и развойни центрове в България – в София.

Сделката е интригуваща, защото до момента мрежите за сградно управление и ИТ мрежите са разглеждани като съвсем отделни системи. Те се развиват, поддържат и управляват от различни фирмени отдели, различни екипи.

Естественият стремеж към обединяване на двата типа мрежи започна да става очевиден през последните години. Компаниите търсят начин да интегрират отделните системи, така че да могат по-лесно, по-динамично и по-централизирано да управляват както климатиците в офиса, така и осветлението.

Една система за сградна автоматизация, която има силен ИТ-привкус, определено е по-интелигентна и по-ефективна: тя може да да черпи данни от сайтовете с метеорологичната прогноза, така че ако се очаква горещ ден, предварително да засили климатичните системи.

От гледна точка на корпоративните клиенти това развитие е закономерно и необходимо. Централизираното управление е едно от предимствата на мрака между системите за сградна автоматизация и ИТ. Освен това сливането им води до осезаемо намаляване на разходите – най-силният аргумент за всеки бизнес.

До известна степен начинанието на двата технологични гиганта напомня за инициативите на компании като BuildingIQ, които предлагат все по-интегрирани, все по-цялостни и интелигентни системи за управление на сградната автоматизация и енергийното потребление.

Разликата е, че фирми като BuildingIQ нямат амбицията да заместват, а вместо това искат да допълват вече съществуващите инфраструктури за сградно управление.

Коментар