“Оракулът” вещае облаци и бърза възвръщаемост

Облачни системи, частни и публични облаци, бързо възвръщане на инвестициите в софтуер, отворен код, стандартизация, приличен ръст – такива са щрихите, които обрисуват бъдещия пазар на бизнес-софтуер така, както го виждат в Oracle. Корпорацията представи виждането си за новото поколение бизнес-системи пред родна аудитория на „Oracle Day 2010“ днес в Шератон.

Технологиите на миналото – изграждането на ИТ системи, комплексната интеграция, разнообразните интерфейси, разпокъсаността – отстъпват на ново поколение системи, с по-малко сложност и по-бързо възвръщане на вложенията, посочи Ален Озан, вицепрезидент в отдел „Технологии“ в Oracle. При новата генерация доминират принципът на стандартизация и интеграция на тази база, консолидирането на системите, използването на единни интерфейси.

Една от съществените разлики е времето. Сложните многогодишни проекти вече не са желани и на тях не се гледа с респект като на сложна и перспективна бизнес задача. Бързината е от критично значение. Нещо повече: има нещо по-важно от времето за пускане на една нова система в действие и това е времето, за което ще се възвърнат инвестициите в нея, стана ясно от представянето на най-новите данни на IDC, поднесено от Татяна Хинова, вицепрезидент „Продажби“ в IDC CEMA.

Облачните системи са друг много важен фактор в новото поколение бизнес-системи. За частните предприятия този вид компютърни ресурси ще са приложими най-добре във вид на комбинация от услуга от външен доставчик плюс собствена разработка. Респективно този вид ИТ ще претърпят развитие, обособявайки няколко нива на „облачност“ за предприятията. При най-ниското ниво инфраструктурата се осигурява от доставчик (IaaS), а всичко останало е дело на отделното предприятие, докато при най-високото ниво почти всичко се доверява на външния доставчик (инфраструктура, платформа и софтуер като услуга), а потребителската организация надграджа над тази база.

Създаването на „частни облаци“ е най-логичното начало за предприятията, според Озан. Облачният елемент им носи редица предимства: бързо осигуряване на нови услуги, висока степен на утилизация на ИТ системите, качество на услугата, ефективност. В същото време фактът, че са частни, дава спокойствие заради сигурността. Контролът и управлението остават изцяло в ръцете на самото предприятие.

Облачните услуги безспорно са част от две други актуални тенденции на развитие – зелените инициативи и т. нар. „смарт грид“ – на които IDC обръща особено внимание като част от мерките за възстановяване на световната икономика и в частност растежа на ИТ бранша. За идните години анализаторите предвиждат „приемлив“ ръст в сегмента бизнес-софтуер. Перспективите в тази ниша ще са доминирани от три насоки: високо селективни покупки, стремеж към бързо възвръщане на инвестицията и ориентация към решения с отворен код.

След повсеместния спад на ИТ бизнеса през 2009 г., IDC предвижда, че през следващите години до 2013 страната ни ще се радва на среден ръст от 6,6% годишно, а за региона темпът ще е 5,7% годишно. Както и по света, така и у нас може да се очаква бърз растеж в областта на мобилните приложения, все по-активно използване на нетрадиционните устройства (таблети и др.), а най-много – все повече взаимодействие между потребителите.

Коментар